Ποτάμι έτρεχε ο ιδρώτας από το μέτωπο των κινέζων γιατρών που εξέταζαν προσεκτικά τους χωρικούς που είχαν κατακλύσει την πρόχειρη κλινική που είχε στηθεί στο αποπνικτικά υγρό Τζιμπουτί.

Υποφέροντας από χρόνιες ασθένειες, οι χωρικοί έφυγαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής από τα σπίτια τους για να διασχίζουν δύσβατους δρόμους προκειμένου να φθάσουν στη προσωρινή κλινική που είχε στηθεί εκεί όπου στεγαζόταν παλιά το δημοτικό σχολείο του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο ήλιος άρχιζε να ρίχνει τις καυτές ακτίνες του στο χωριό, οι γιατροί ενός ναυτικού νοσοκομείου κατέφθασαν στον τόπο αυτό προκειμένου να παράσχουν στους κατοίκους δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίοι για πρώτη ίσως φορά ένοιωσαν ότι μπορεί να θεραπευθούν.

Μόλις έμαθαν για την επίσκεψη των γιατρών του νοσοκομείου «Κιβωτός της Ειρήνης», οι χωρικοί του Ντοραλέχ, το οποίο απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του Τζιμπουτί, κατέκλυσαν την κλινική. Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά που περίμεναν με περιέργεια να δουν τους ξένους αυτούς, τους κινέζους γιατρούς.

Νωρίτερα το πρωί, οι γιατροί από την «Κιβωτό της Ειρήνης» διέσχισαν κακοτράχαλους δρόμους με ερειπωμένα σπίτια και ελάχιστους πεζούς γύρω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτό το χωριό ζουν πάνω από 1.200 άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία ιατρική περίθαλψη και κανείς ξένος γιατρός δεν φθάνει εδώ, εκτός από τους υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών που έρχονται σπάνια για να τους προμηθεύσουν με τροφή και νερό», λέει ο Ομάρ Φάραχ Μπαντέρ, ο νέος επικεφαλής του χωριού ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει μία τάξη στη σειρά των ασθενών.

Αμέσως μόλις έφθασαν οι γιατροί τακτοποίησαν τα φάρμακα και τον εξοπλισμό τους και άρχισαν να εξετάζουν τους χωρικούς που περίμεναν υπομονετικά τη γενναιόδωρη αυτή βοήθεια.
Μεταξύ των ασθενών κάποιοι περπατούσαν με πατερίτσες ή με τη βοήθεια μελών των οικογενειών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν από πόνους χαμηλά στην πλάτη, στα πόδια και τους ώμους.
Έπειτα από την εξέταση των ασθενών, οι γιατροί έσπευσαν να τελειώσουν γρήγορα το μεσημεριανό τους και να επιστρέψουν νωρίτερα στο απαιτητικό τους καθήκον. Μέχρι εκείνη την ώρα η θερμοκρασία είχε ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Ο καιρός εδώ στο Τζιμπουτί είναι πολύ ζεστός και υγρός και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο, ενώ αρκετοί υποφέρουν από αρθρίτιδα», δήλωσε ο γιατρός Τζανγκ Γιανχάο που ανακούφισε τους ασθενείς του από τον πόνο με βελονισμό, τον παραδοσιακό κινεζικό θεραπευτικό τρόπο. «Σήμερα εξέτασα ένα 12χρονο παιδί. Είναι τόσο μικρό και υποφέρει πολύ από την αρθρίτιδα. Δυσκολεύεται να περπατήσει», είπε με λύπη.

Η ενδοχώρα που καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από άμμο. Εξαιτίας του κακού φυσικού περιβάλλοντος και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, οι περισσότεροι ντόπιοι ζουν μια αρκετά δύσκολη ζωή και πολλοί όταν αρρωστήσουν δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές θεραπείες.

Οι κινέζοι γιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθένειες των ματιών είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Ο οφθαλμίατρος Σονγκ Πινγκ εξήγησε ότι ο καταρράκτης και η επιπεφυκίτιδα κάνουν θραύση στους ντόπιους εξαιτίας του ανέμου, της άμμου και της ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας στη χώρα.

Μέσα σε μια μέρα, 200 έως 300 κάτοικοι αλλά και άνθρωποι από τα γειτονικά χωριά επισκέφθηκαν το προσωρινό νοσοκομείο. Οι σοβαρά ασθενείς και οι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διακομίστηκαν με λεωφορεία στην «Κιβωτό της Ειρήνης» για περαιτέρω θεραπεία.

Ο Ομάρ δήλωσε συγκινημένος από τη σκληρή δουλειά των κινέζων γιατρών. «Οι κινέζοι γιατροί έκαναν τα πάντα εδώ. Οι χωρικοί θα τους θυμούνται πάντα και θα τους έχουν στην καρδιά τους», τονίζει.
Μετά μία ολοκληρη ημέρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, οι γιατροί έπρεπε να επιστρέψουν στο νοσοκομείο τους. Καθώς αναχωρούσε το αυτοκίνητό τους, οι χωρικοί είχαν συγκινηθεί πολύ και τα παιδιά έτρεχαν πίσω από το αυτοκίνητο για να αποχαιρετήσουν αυτούς τους ξένους που δεν ήταν πλέον ξένοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης