Το πρακτορείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου ότι «το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη για να εμποδίσει τη διακίνηση των προσφύγων είναι απάνθρωπο μέτρο και η προσπάθεια με αυτόν τον τρόπο ορισμένων κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την προσφυγική ροή απέτρεψε μία κρίση μόνον προσωρινά».

Το κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική διαδρομή και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να μείωσε τον ρυθμό της άφιξης προσφύγων προς την Ευρώπη δραματικά, σε σύγκριση με το ένα εκατομμύριο που είχε περάσει το 2015, αλλά περισσότεροι τώρα βρίσκονται αποκλεισμένοι σε εμπόλεμες περιοχές και λιμοκτονούν στη Μέση ανατολή και την Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτσι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και να χτυπούν ο ένας την πλάτη του άλλου λέγοντας πως η ροή σταμάτησε, επειδή η κρίση δεν έχει τελειώσει» είπε η Melissa Fleming, εκπρόσωπος του UNHCR στην ανθρωπιστική διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

«Απλώς έσπρωξε το πρόβλημα λίγο προς τα πίσω χωρίς να το επιλύσει» πρόσθεσε.

Ο επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση των κρίσεων της Ε.Ε. Χρίστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε πως «υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί κοινή πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αυτού του είδους παγκόσμια διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη από τον ΟΗΕ έχει στόχο να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης