Εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τον εμβολιασμό περισσότερων από 41 εκατομμυρίων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη Λίμνη Τσαντ της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Περίπου 39.000 εργαζόμενοι υγείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Νιγηρία, το γειτονικό Τσαντ, τον Νίγηρα, το Καμερούν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να διανείμουν εμβόλια για την πολιομυελίτιδα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ανέφερε η UNICEF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και του νιγηριανού στρατού έχουν εξωθήσει τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις κατοικίες του, αυξάνοντας τους φόβους ότι η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί πέραν των συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Στο κύμα βίας που έχουν εξαπολύσει την τελευταία επταετία οι ισλαμιστές μαχητές, έχουν σκοτωθεί 20.000 άτομα ενώ 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Τον Αύγουστο, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από όταν η πολιομυελίτιδα φαινόταν να είχε καταπολεμηθεί στην Αφρική, η Νιγηρία ανέφερε τρία κρούσματα πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που σκίασε τις ελπίδες για εξάλειψη της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας έπειτα από δύο χρόνια χωρίς καταγεγραμμένα κρούσματα εγείρει μια τεράστια ανησυχία σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται σε κρίση» τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF Μανουέλ Φοντέν. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας» σημείωσε.

Οι ομάδες εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα στην πολιτεία Μπόρνο στην βορειοανατολική Νιγηρία επίσης εξετάζουν παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έντονα οξύ υποσιτισμό, ανέφερε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.

Τον περασμένο μήνα η UNICEF προειδοποίησε πως οι συνθήκες πείνας που επικρατούν στα πρώην προπύργια της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο 75.000 παιδιά μέχρι τον επόμενο χρόνο, αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης