Τα παιδιά της ανατολικής Γούτα, μιας περιοχής υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην περιφέρεια της Δαμασκού που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υφίστανται αυτή τη στιγμή τη χειρότερη κρίση υποσιτισμού στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011, ανέφερε την Τετάρτη η Unicef.

«Μια πρόσφατη έρευνα η οποία διενεργήθηκε (…) στην ανατολική Γούτα στις αρχές Νοεμβρίου αποκαλύπτει πως το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό ανέρχεται στο 11,9%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη Συρία από την έναρξη του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Unicef διευκρινίζει πως, σύμφωνα με μια παρόμοια έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο στη Γούτα, το ποσοστό αυτό ήταν 2,1%.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή αυτή, που βρίσκεται ανατολικά της Δαμασκού και πολιορκείται από το συριακό καθεστώς από τα μέσα του 2013. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.

«Η βία, η έλλειψη ανθρωπιστικής πρόσβασης και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των τροφίμων επιδείνωσαν τον υποσιτισμό των μικρών παιδιών» στην περιοχή αυτή που είναι ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που περιελήφθησαν στην έρευνα παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη που τα εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και θανάτου», διευκρίνισε.

Η Unicef σημειώνει επίσης πως οι μητέρες των παιδιών κάτω των δύο ετών αναγκάστηκαν να μειώσουν αν όχι να διακόψουν εντελώς τον θηλασμό λόγω και του δικού τους υποσιτισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης