Οι αρχές της Βόρειας Κορέας υποστηρίζουν ότι ο 75χρονος Αυστραλός ιεραπόστολος που συνελήφθη με την κατηγορία της διανομής θρησκευτικού λογοτεχνικού υλικού δεν είχε επισκεφθεί την χώρα μόνο για… τουρισμό.

Ο Τζον Σορτ συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Πιονγκγιάνγκ κατηγορούμενος για «προσηλυτισμό», κάτι που είναι παράνομο στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με κινέζικο ταξιδιωτικό γραφείο, ο Σορτ ζει μόνιμα στο Χονγκ Κονγκ και επισκέφθηκε την Β. Κορέα μαζί με τον κινεζικής καταγωγής χριστιανό, Γουάγκ Τσογκ, ο οποίος ήδη επέστρεψε στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστραλός ιεραπόστολος ανακρίνεται γιατί φέρεται να άφησε σε βουδιστικό τέμπλο, έντυπο θρησκευτικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τον Τσογκ το τέμπλο είχε υποστεί ζημιές από βανδαλισμούς και οι ίδιοι το φωτογράφισαν αλλά μετά από εντολή των βορειοκορεατών έσβησαν τις φωτογραφίες. Αργότερα η αστυνομία έκανε έλεγχο στις αποσκευές του Σορτ και βρήκε θρησκευτικά έντυπα μεταφρασμένα στα κορεατικά, τα οποία είχε στην κατοχή του.

Η σύζυγος του Σορτ φοβάται ότι ο άνδρας της ενδέχεται να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την περίπτωση Σορτ. Η Αυστραλία, όπως οι περισσότερες δυτικές χώρες, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα. Τα συμφέροντά της στη χώρα αυτή εκπροσωπεί η Σουηδία. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Σουηδούς αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά και για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης