Σε βεβαρημένη ατμόσφαιρα, λόγω των αχαρακτήριστων πρωτοβουλιών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διεξάγονται οι επαφές μεταξύ ηγετών στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων των μερών σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη. Αν και η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να ασχοληθεί κυρίως με την πορεία του Brexit αλλά κι άλλων θεσμικών αλλαγών σε επίπεδο Ευρωζώνης – Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις το προσφυγικό μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων αποτελεί εκ των πραγμάτων κυρίαρχο θέμα της Συνόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Deutsche Welle μεταδίδει από τις Βρυξέλλες:

Στην πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στην Ευρωζώνη αναμένεται να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη διάρκεια της διήμερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης μετά το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο και παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το κλίμα απόψε στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα είναι βαρύ, εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων, σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία τάσσονται κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για να ελαφρύνει τις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, ζητεί από τις άλλες χώρες να δεσμευθούν ότι σε περίπτωση προσφυγικών πιέσεων θα μοιράζονται το βάρος παίρνοντας τους υποψήφιους πρόσφυγες.

Διαπραγματεύσεις για το Brexit

Αλλαγές στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, να στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου στην ουσία παίρνει το μέρος των ανατολικών χωρών, έχει οξύνει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα άσχημο κλίμα, στο οποίο έχει εμπλακεί και η Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών στην κατανομή των βαρών.

Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται απόψε να ληφθούν αποφάσεις, προφανώς γιατί δεν αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση των θέσεων. Σε σχέση με την Ευρωζώνη οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν αύριο σε συγκεκριμένες αλλαγές, μεταξύ των οποίων η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης μετά το Brexit.

Τέλος, για το Βrexit, επίσης αύριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπιστώσουν επαρκή πρόοδο στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που αφορά στους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και θα αποφασίσουν την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης