Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν, κυρίως άμαχοι, σε σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης στη Βεγγάζη, όταν κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκδιώξουν ισλαμιστές αντάρτες, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Στις μάχες που σημειώθηκαν ενεπλάκησαν αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις έρχονται μετά από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών ανάμεσα σε δύο ομάδες ισλαμιστών, των πρώην αντάρτες αφετέρου και εκείνουν που υπερασπίζονται την κυβέρνηση στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη αφετέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες της Πέμπτης στη Βεγγάζη χαρακτηρίστηκαν από τις πιο σφοδρές που έχουν γίνει μετά το 2011 και την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή σποραδικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Τρίπολη, ωστόσο δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις των τελευταίων δέκα ημερών, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κυβέρνηση της Λιβύης να αδυνατεί να ελέγξει τους αντάρτες που θέλουν εξουσία.

Εκκενώνεται η τουρκική πρεσβεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε  την Πέμπτη ότι είναι πιθανό να απομακρυνθεί το τουρκικό διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας του στην Τρίπολη, μία ημέρα αφότου το ΥΠΕΞ συνέστησε σε όλους τους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάσταση ασφαλείας.

«Υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες. Λάβαμε μέτρα για την απομάκρυνση μερικών εκατοντάδων Τούρκων από τη Λιβύη», επισήμανε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση 49 ομήρων που απήχθησαν τον περασμένο μήνα από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να αποσύρουν το προσωπικό τους από τη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης