Κράτη μέλη της ΕΕ διεκδικούν, εν όψει του Brexit, την έδρα τουλάχιστον ενός εκ των δύο ευρωπαϊκών Οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency- ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, που σήμερα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Ο αγώνας διεκδίκησης της έδρας στον οποίο μετέχουν 21 κράτη έλαβε ιδιαίτερα έντονη πολιτική χροιά το τελευταίο διάστημα, επισημαίνουν πολικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, «τα λάφυρα» για τους νικητές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ειδικά στην περίπτωση του ΕΜΑ με τους περίπου 900 ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του και δεκάδες χιλιάδες ειδικούς που ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις κάθε χρόνο, η ζήτηση για ξενοδοχεία, πτήσεις και υπηρεσίες είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας της πόλης που θα επιλέγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το σύστημα ψηφοφορίας, είναι τόσο περίπλοκο που είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πως η Φρανκφούρτη θεωρείται φαβορί για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ενώ η κούρσα για τον ΕΜΑ είναι πιο ανοιχτή. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδων, η μόνη επίσημη συμμαχία μέχρι στιγμής είναι μεταξύ τεσσάρων χωρών του Visegrad group. Η Ουγγαρία δεν διεκδικεί κανέναν οργανισμό και έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τη Μπρατισλάβα για τον ΕΜΑ, ενώ και η Τσεχία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της πρωτεύουσας της Σλοβακίας σε αντάλλαγμα για τη στήριξη της Πράγας στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Η ιστοσελίδα euractiv κάνει λόγο για «έντονα παρασκηνιακά παζάρια» μεταξύ των χωρών που διεκδικούν τις δύο έδρες, σημειώνοντας ότι άγχος υπάρχει και από την πλευρά των εργαζομένων στους οργανισμούς, καθώς βάσει εσωτερικών δημοσκοπήσεων, η επιλογή συγκεκριμένων πόλεων θα συνεπάγετο απώλεια προσωπικού της τάξης του 70%.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι επίσημες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν διαρροές στον Τύπο θέλουν τις Μπρατισλάβα, Βαρσοβία, Βουκουρέστι και Σόφια να είναι οι λιγότερο δημοφιλείς πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης