Νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής κατ΄ οίκον ερευνών με στόχο τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών κατέθεσε η βελγική κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου, EuObserver.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το επικείμενο νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον Φλαμανδό υφυπουργό για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Τεό Φράνκεν, στο πλαίσιο της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι το υπουργείο του Φράνκεν είχε ήδη εμπλακεί πρόσφατα σε σχετικό σκάνδαλο, μετά από αποκαλύψεις ότι είχε καλέσει το περασμένο καλοκαίρι Σουδανούς αξιωματούχους να εντοπίσουν ομοεθνείς τους μετανάστες που κοιμούνται σε πάρκο στις Βρυξέλλες. Μερικοί από αυτούς που εντοπίστηκαν εκεί υπέστησαν μάλιστα βασανιστήρια κατά την επιστροφή τους στο Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφόσον ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, σχετικά εντάλματα θα παραχωρούν στην αστυνομία το δικαίωμα να εισέρχεται στα σπίτια των ανθρώπων που είναι ύποπτοι ότι βοηθούν τους μετανάστες που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Θα επέτρεπαν επίσης στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες σε ολόκληρο το σπίτι για πιθανά έγγραφα, όπως διαβατήρια ή άλλα δελτία ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον EuObserver, η εν λόγω κυβερνητική πρόταση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο από μη κυβερνητικές οργανώσεις που καταγγέλλουν ότι απώτερος στόχος είναι να «φοβηθούν» οι πολίτες που βοηθούν τους μετανάστες και να ανακοπεί το «κύμα αλληλεγγύης» που χαρακτηρίζει το Βέλγιο, όσο και από δικαστές, που προειδοποιούν για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από την άλλη, οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι επιστροφές και ότι οι επιδρομές της αστυνομίας θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως «έσχατη λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης