Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία του AKP με το ακροδεξιό κόμμα των Γκρίζων Λύκων MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν είπε στους βουλευτές πως η συνεργασία αυτή λήγει και πως στις επόμενες περιφερειακές εκλογές θα κατέρθουν χωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα σε δήλωσή του ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε σήμερα ότι το MHP δεν θα συμμαχήσει με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το MHP στήριξε τον Ερντογάν και το κόμμα του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018. Και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεση να συνεχίσουν τη συμμαχία τους και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Όμως μια διαφωνία σχετικά με ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας σε κάποιους κρατούμενους έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Μπαχτσελί.

«Ως κόμμα αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία προσδοκία, καμία επιθυμία να αναζητήσουμε, καμία πρόθεση να συμμαχήσουμε (με το AKP) στις περιφερειακές εκλογές στις 31 Μαρτίου 2019», τόνισε ο Μπαχτσελί στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η απόφαση αυτή του Μπαχτσελί θα επηρεάσει και την άτυπη συμμαχία που έχουν σχηματίσει το MHP και το AKP στο κοινοβούλιο.

Με 290 βουλευτές το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και γι’ αυτό έχει σχηματίσει μια άτυπη συμμαχία με το MHP, το οποίο στηρίζει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργηθεί ένταση εξαιτίας της επιθυμίας του Μπαχτσελί να περάσει ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας σε κάποιους φυλακισμένους, κάτι που απορρίπτει ο Ερντογάν.

«Καμία συμμαχία δεν μπορεί να μείνει όρθια, αν το ένα κόμμα απωθεί το άλλο, το αναγκάζει να προχωρά προς τα πίσω, το αγνοεί εντελώς», κατήγγειλε ο Μπαχτσελί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης