Με μία σαφή καταστρατήγηση των αρχών της συμφωνίας Σένγκεν, το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών επανέφερε έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα ανάπαυλας τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και στη ΝορβηγίαΠαρά τη ΝΟΤΑΜ διαμαρτυρίας που διαβιβάστηκε στις γερμανικές Αρχές, η κυβέρνηση του Βερολίνου επιμένει πως οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες από ελληνικό έδαφος είναι επιβεβλημένοι, διότι παρατηρήθηκε το 2017 μεγάλη εισροή παράνομων ταξιδιωτών που προέρχονταν από την Ελλάδα στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου διαπιστώθηκαν 1.000 παράνομες αφίξεις.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις 12 Νοεμβρίου θα ισχύουν για ένα εξάμηνο και αφορούν στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και στη Νορβηγία. Παράλληλα, μέσω υπομνημάτων έχουν ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν.

Σύμφωνα με πηγές των ελληνικών Αρχών, από την ημέρα εφαρμογής του μέτρου έως και χθες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 33.000 έλεγχοι επιβατών, εκ των οποίων συνελήφθησαν 20.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εντατικοί έλεγχοι συμπίπτουν και με την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι αγορές βάζουν τα γιορτινά τους σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος τζιχαντιστών.

Η Γερμανία απεύχεται ένα χτύπημα, πόσω μάλλον στην καρδιά των εορτών, και για αυτόν τον λόγο εντατικοποιεί τις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστικών πυρήνων.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις στις πόλεις Κάσελ, Έσσεν, Αννόβερο και Λειψία, όπου εντοπίστηκαν έξι Σύροι, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί.

«Οι συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον δημόσιου στόχου επί γερμανικού εδάφους με όπλα ή εκρηκτικά» ανέφερε χθες ο Κρίστιαν Χάρτβιγκ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Έσσεν, όμως, οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Πολλές πόλεις της χώρας έλαβαν ήδη μέτρα για την πρόληψη ανάλογων ενεργειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης