Μετά την κατάρρευση των διερευνητικών για την «Τζαμάικα» και σχεδόν 80 μέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές η καγκελάριος Μέρκελ καταβάλλει από σήμερα νέα και ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το βράδυ συνέρχονται για πρώτη φορά μετά και το «πράσινο φως» του κομματικού συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών οι πρόεδροι των τριών δυνητικών εταίρων, CDU/CSU και SPD, καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, προκειμένου να διερευνήσουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και τα πιθανά σημεία σύμπλευσης, και φυσικά να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα μπορούσε να έχει μια πιθανή νέα συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων.

Από την Groko στην KoKo;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένων των εσωκομματικών -κι όχι μόνον- αντιστάσεων κατά της αναβίωσης του μεγάλου συνασπισμού υπό την κλασική του μορφή, οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να εξετάζουν ένα νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας. Κεντρικός πυρήνας του «συνασπισμού συνεργασίας» (έχει εισαχθεί πλέον ο όρος KoKo από το Kooperations-koalition έναντι του μεγάλου συνασπισμού GroKo που προέρχεται από το Große Koalition) που παρουσίασε ο Μάρτιν Σουλτς είναι η εκ προοιμίου συμφωνία επί συγκεκριμένων κομβικής πολιτικής σημασίας ζητημάτων, τα οποία θα προωθούν και θα ψηφίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης από κοινού στη Βουλή.

Σε όλα τα υπόλοιπα που δεν θα έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο της κυβερνητικής συνεργασίας θα μπορούν να αναζητούνται νέες κοινοβουλευτικές συμμαχίες. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο, ευέλικτο σχήμα διακυβέρνησης, το οποίο φέρεται να προκρίνει η αριστερή πτέρυγα του SPD.

Η «πολιτική εκδοχή μιας ελεύθερης σχέσης»

Η «πολιτική αυτή εκδοχή μιας ελεύθερης σχέσης», όπως σχολιάζει σκωπτικά το Spiegel, δεν φαίνεται όμως να βρίσκει σύμφωνους τους Χριστιανοδημοκράτες. Ηγετικά στελέχη των Συντηρητικών υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μορφή διακυβέρνησης ενέχει κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. «Δεν μπορείς εν μέρει να κυβερνάς και εν μέρει να αντιπολιτεύεσαι» παρατήρησε ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ η αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ επεσήμανε ότι «είτε το κάνεις σωστά είτε καθόλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως και το σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μπορεί μάλλον να απορριφθεί, αφού η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά, με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα. Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, αντίθετα, τάσσεται η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σε περίπτωση που αποτύχει και η νέα προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι πλέον μονόδρομος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Dpa, Spiegel

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης