Σε κοινό έγγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία κατέληξαν οι μαραθώνιες τετραμερείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς, καλώντας μάλιστα το Κίεβο να βοηθήσει στη διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στις ανατολικές επαρχίες χωρίς τη χρήση όμως ένοπλης βίας. Παράλληλα, τόνισε πως όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν το πρωί της Μ. Πέμπτης στην ελβετική πόλη, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου παρατηρείται σοβαρή κλιμάκωση της βίας, με νεκρούς και τραυματίες στη Μαριούπολη. Η συνάντηση διεξήχθη σε ξενοδοχείο της Γενεύης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Νωρίτερα, η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας του Κιέβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη σύμβολο της τελευταίας σειράς φιλορωσικών εξεγέρσεων, η οποία από το Σάββατο τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.

Έξι τεθωρακισμένα κατελήφθησαν από μια εκ των ενόπλων ομάδων που φορούν ανόμοιες στολές παραλλαγής και εντείνουν τη δράση τους τις τελευταίες 10 ημέρες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Οι άνδρες αυτοί ύψωσαν ρωσικές σημαίες εισερχόμενοι στο κέντρο της Σλαβιάνσκ.

Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, οι άνδρες της υπόλοιπης φάλαγγας -15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ- κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα.

Προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε χθες βράδυ στη Γενεύη ελπίζοντας να συμβάλει σε «έναν πραγματικό διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος που τον συνόδευε στο ταξίδι αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει από τη Ρωσία, να δείξει ένα σημάδι της βούλησής της για μείωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Για τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Αντρι Ντεστσίτσα, «η διπλωματική οδός» είναι ακόμη εφικτή και «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου», ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες.

Νεκροί και τραυματίες στη Μαριούπολη

Τρεις νεκροί και δεκατρείς τραυματίες είναι οι απώλειες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στην απόπειρα τους να καταλάβουν στρατόπεδο του ουκρανικού στρατού στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Το Euronews σε ρεπορτάζ του δείχνει σκηνές από τη μάχη μεταξύ διαδηλωτών και στρατού:

Παράλληλα, ελικόπτερα του Ουκρανικού στρατού έφτασαν στην πόλη, μεταφέροντας ενισχύσεις:

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε τεντωμένο σχοινί, με τα στρατιωτικά ελικόπτερα να προσγειώνονται στη Μαριούπολη:

Στο Διαδίκτυο οι φωτογραφίες με τους τραυματίες

Συγκλονίζουν όλο τον κόσμο οι φωτογραφίες των αυτοπτών μαρτύρων που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο και αποτυπώνουν την βιαιότητα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Λίστα νεκρών και τραυματιών κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο

Πούτιν: «Ελπίζω να μη χρειαστεί να εισβάλλω στην Ουκρανία»

Σαφή προειδοποίηση πάντως προς το καθεστώς του Κιέβου απηύθυνε σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν , εκφράζοντας την «ελπίδα» να μη χρειαστεί να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως ανέφερε: «Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (σ.σ. η Άνω Βουλή της Ρωσίας) μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία.Ελπίζω η λύση να δοθεί σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο».

Παράλληλα χαρακτήρισε «σοβαρό έγκλημα» την απόφαση του Κιέβου να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να προxωρήσει σε διάλογο.

Ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στην Ουκρανία «μόνο μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία».

Απαγορεύτηκε στην Ουκρανία η είσοδος στους Ρώσους 16 έως 60 ετών

Στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των Ρώσων ανδρών, ηλικίας 16 έως 60 ετών, προχώρησε η Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ, η οποία επικαλείται τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι στέλνει άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και στρατιωτικούς στο έδαφός της με στόχο να ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις των ρωσόφωνων Ουκρανών και των Ρώσων της Ουκρανίας, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Νωρίτερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε αρνηθεί την ύπαρξη Ρώσων στρατιωτικών ή πρακτόρων ανάμεσα στους φιλορώσους αποσχιστές της Ουκρανίας, ενώ κάλεσε σε διάλογο μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων της Ουκρανίας για την εξεύρεση πολιτικής – διπλωματικής λύσης.

Ολάντ: «Επέκταση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αν δεν βρεθεί λύση»

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα να διευρυνθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν δεν βρεθεί «λύση» στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη για την ουκρανική κρίση.

«Μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο των κυρώσεων, αν δεν υπάρξει μια λύση που να οδηγεί προς την απεμπλοκή» της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ολάντ αφού έκανε δεκτό τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

«Όμως δεν είναι αυτή η επιθυμία μας», πρόσθεσε την ώρα που διεξάγονται στη Γενεύη τετραμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η λύση αυτής της διεθνούς κρίσης περνά από «τον σεβασμό στην πολιτική ατζέντα» της Ουκρανίας, όπου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου, οι οποίες αναμένεται να επιτρέψουν «την έξοδο από την κρίση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης