«Θα ήταν ψέμα να πω ότι ήταν μια εύκολη επιλογή, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός διπλωμάτη κάποιας χώρας. Σε παρόμοια στιγμή βρισκόμαστε και τώρα. Θα προτιμούσα τα πράγματα να είχαν έρθει αλλιώς και να μην είχαμε την εμπειρία μερικών γεγονότων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και θα πρέπει να δράσουμε σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες και να συνεχίσουμε να ζούμε».

Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις που είχε πει ο Βιτάλι Τσούρκιν, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο ρωσικό κανάλι RT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Βιτάλι Τσούρκιν, του οποίου ο ξαφνικός θάνατος συγκλόνισε όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και τους ομολόγους του στα Ηνωμένα Έθνη, λίγοι γνώριζαν ότι το να γίνει διπλωμάτης δεν ήταν το παιδικό του όνειρο.

Η υποκριτική

Στην αρχή ήθελε να γίνει ηθοποιός και είχε παίξει μάλιστα -όπως αποκάλυψε το RT- σε μερικές σοβιετικές κινηματογραφικές ταινίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρόκληση της τρομοκρατίας είναι αποφασιστικής σημασίας περίσταση που δημιουργεί την ανάγκη συνεργασίας» είχε πει σε συνέντευξή του στο RTΌταν είχε ερωτηθεί, μάλιστα, για το θέμα αυτό από τον ρεπόρτερ του RT Γιαροσέφσκι, είχε απαντήσει: «Καλύτερα να γίνεις καλός διπλωμάτης παρά κακός ηθοποιός». Τηλεοπτικό συνεργείο του RT πήγε στη Νέα Υόρκη για να πάρει συνέντευξη από τον Τσούρκιν, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, στις 7 Φεβρουαρίου, έπειτα από δική του πρόσκληση.

Όπως είπε ο ρεπόρτερ Yaroshevsky: «Η συνέντευξη διήρκεσε διπλάσιο χρόνο απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί και περιείχε τις απαντήσεις σε 20 ερωτήματα για σχεδόν όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που εκκρεμούν. Από την κρίση της Ουκρανίας και τις συγκρούσεις στη Συρία μέχρι την επιδείνωση των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και τους διορισμούς του επιτελείου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ζητήματα για τα οποία ο Ρώσος διπλωμάτης είχε εκφράσει τις σκέψεις του».

Έμπειρος διπλωμάτης

Ο Τσούρκιν ήταν γνωστό πως είχε πάντοτε ισχυρά επιχειρήματα στη φαρέτρα του, για να αντιμετωπίσει τους Δυτικούς ομολόγους του, αναφορικά με την κρίση της ανατολικής Ουκρανίας και τον πόλεμο στη Συρία.

Ερωτηθείς τι ανέμενε από την εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης, ο Τσούρκιν είχε απαντήσει στον ρεπόρτερ του RT: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό, πριν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της ομάδας (Τραμπ). Και αυτό επειδή περιμένουμε πως πρόκειται για κάτι νέο και διαφορετικό. Φυσικά ελπίζω πως αυτό θα σημάνει ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις μας, αλλά το πώς και το πότε αυτό θα συμβεί απομένει να το δούμε». Για να πει ακόμη στον Γιαροσέφσκι: «Η πρόκληση της τρομοκρατίας είναι αποφασιστικής σημασίας περίσταση που δημιουργεί την ανάγκη συνεργασίας».

Ο φελλός του μπουκαλιού

Ο Ρώσος διπλωμάτης είχε αναφερθεί εκτεταμένα και στην κατάσταση της Υεμένης, προειδοποιώντας «ότι είναι ακόμη πιο περίπλοκη από τον πόλεμο στη Συρία».

«Γεγονός είναι πως μία από τις περιοχές όπου απαιτείται να συνεργαστούμε πιο στενά με τις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διακανονισμός της κάθε περίπλοκης, εξαιρετικά πικρής και αιματηρής διαμάχης απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα» είχε προσθέσει.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα σαν να βγάζει τους φελλούς από τα μπουκάλια. Καθώς βγήκε ο φελλός από το μπουκάλι της Λιβύης, όλα τα προβλήματα της Βόρειας Αφρικής ξεχύθηκαν από την κρίση που προκλήθηκε με την ανατροπή του Καντάφι και τη διάλυση της λιβυκής κρατικής δομής. Έτσι, όταν έβγαλαν τον φελλό από το μπουκάλι της Συρίας, ένα από τα πιο επιτυχημένα κράτη σε εκείνο το σημείο του κόσμου, αποσταθεροποιήθηκε και προκάλεσε προβλήματα κυρίως στην Ευρώπη» είχε επισημάνει.

«Ένα από τα πιο απλά συμπεράσματα στα οποία προσωπικά έχω καταλήξει, παρακολουθώντας την κρίση να φουντώνει στη Συρία και την ανάφλεξη στην Υεμένη, είναι πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να δράσει για την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν αφήνουμε παρόμοιες συγκρούσεις να παρατείνονται, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη αιματοχυσία, θα οξύνονται τα πνεύματα, θα αυξάνονται τα θύματα και θα είναι ολοένα και πιο περίπλοκη υπόθεση η επίλυσή τους» είχε καταλήξει.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης