Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βορείου Ιρλανδίας αποφάνθηκε την Παρασκευή πως οι νόμοι της βρετανικής αυτόνομης επαρχίας δεν δύνανται να περιορίσουν τη δικαιοδοσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να δρομολογήσει την έξοδο από την Ε.Ε. και πως δεν απαιτείται η συναίνεση του τοπικού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστικό σώμα της επαρχίας τονίζει στην απόφασή του πως θα ακολουθήσει ότι αποφανθούν τα βρετανικά δικαστήρια στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει κατατεθεί εναντίον του δικαιώματος της Μέι και των υπουργών του να επικαλεσθούν το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας και αναφέρεται στον μηχανισμό, μέσω του οποίου ένα κράτος μέλος δύναται να εγκαταλείψει την Ε.Ε., χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη ρητή εντολή του βρετανικού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βορείου Ιρλανδίας, που αποφάνθηκε πως οι νόμοι της αυτόνομης επαρχίας δεν μπορούν να περιορίσουν τη δικαιοδοσία της κας Μέι να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, που συναινεί ότι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή το Άρθρο 50, όπως έχουμε σχεδιάσει» δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι, αναφερόμενος στο σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την αποχώρηση κράτους μέλους από την Ε.Ε.

Στη Βόρειο Ιρλανδία εκφράζονται φόβοι πως πιθανό Brexit ενδέχεται να υποσκάψει την συμφωνία του 1998 που έθετε τέλος στην 30ετή αιματοχυσία στην επαρχία και πως θα στεκόταν αφορμή για την επιβολή αυστηρών και ενοχλητικών ελέγχων στα σύνορα με την Ιρλανδία, που αποτελεί μέλος της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διασκεδάζοντας αυτούς τους φόβους, ο εκπρόσωπος της Μέι τόνισε πως «δεν υφίσταται λόγος να σκεφθεί κάποιος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο θα υπονομεύσει την αταλάντευτη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς την διευθέτηση που έχει προέλθει από την Συμφωνία του Μπέλφαστ και προς τον λαό της Βορείου Ιρλανδίας».

Την ίδια στιγμή, ο Βορειοϊρλανδός προασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων Ρέιμοντ Μακ Κόρντ, που είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει με την προσφυγή του την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., δήλωσε πως θα εφεσιβάλλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

«Σήμερα υπήρξε μία οπισθοχώρηση, όμως θα προσφύγουμε στους δικαστές του Λονδίνου.Πιστεύω πως αυτό που κάνουμε είναι το σωστό. Το 56% του λαού αυτού του τόπου (της Βορείου Ιρλανδίας) ψήφισε υπέρ της παραμονής» τόνισε ο ίδιος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μία ομάδα πολιτικών και οργανώσεων που οι παράλληλες αγωγές τους κατά του Brexit συγχωνεύθηκαν με αυτή του Μακ Κορντ εξέφρασαν τη «βαθιά απογοήτευσή» τους για την απόρριψη της προσφυγής τους, αλλά δήλωσαν πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ασκήσουν έφεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης