Ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης λιποτάκτησε σήμερα στη Νότια Κορέα, διασχίζοντας πεζή την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, έναν από τους πιο ισχυρά φρουρούμενους τομείς παγκοσμίως, που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Βορρά και Νότου, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Ο άνδρας διέσχισε τη ναρκοθετημένη περιοχή στην κεντροανατολική πλευρά της γύρω στις 22.00 τοπική ώρα Τετάρτης (04.00 ώρα Ελλάδας σήμερα). Ο στρατιώτης ήταν άοπλος. Δεν ερρίφθη κανένα πυρ. «Συνελήφθη και ανακρίνεται» διευκρίνισε το γενικό επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι εξαιρετικά σπάνιο στρατιώτες να διασχίζουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τελευταίο σύνορο του ψυχρού πολέμου που είναι γεμάτο από νάρκες, περιφράσσεται από ψηλά συρματοπλέγματα και φυλάσσεται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές του.

Η τελευταία γνωστή λιποταξία αυτού του είδους έγινε τον Ιούνιο του 2015, όταν ένας νεαρός Βορειοκορεάτης στρατιώτης παραδόθηκε στις νοτιοκορεατικές δυνάμεις στο Χουατσέον, βορειοανατολικά της Σεούλ.

Το σύνορο μήκους 248 χλμ., που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, ορίστηκε στο τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά μέσο όρο 1.000 Βορειοκορεάτες διαφεύγουν από τη χώρα τους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι διασχίζοντας τα σύνορα με την Κίνα – τα οποία είναι λιγότερο επικίνδυνο να διασχισθούν – πριν φθάσουν στη Νότια Κορέα μέσω νοτιοανατολικής Ασίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο νοτιοκορεατικός στρατός σκότωσε έναν 47χρονο Νοτιοκορεάτη που προσπαθούσε παράνομα να περάσει στον Βορρά διασχίζοντας τον ποταμό Ιμτζίν, ο οποίος αποτελεί σε ορισμένα σημεία του το δυτικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης