Σαν σήμερα, πέρυσι στις 15 Απριλίου του 2013, δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και περισσότεροι από 260 να τραυματιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό αφότου οι διωκτικές αρχές εντόπισαν μέσω των καμερών ασφαλείας τους δύο υπόπτους. Επρόκειτο για τα αδέλφια Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ, τσετσενικής καταγωγής, που θεωρείτο ότι υποκινήθηκαν από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές αντιλήψεις και ότι δεν είχαν ενεργή επαφή με τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά το ανθρωποκυνηγητό και μια πρωτοφανή απαγόρευση κυκλοφορίας στα προάστια της Βοστώνης οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ενώ ο Ταμερλάν έπεσε νεκρός από πυρά.

Έναν χρόνο, λοιπόν, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που επισκίασε τον μαραθώνιο, η πόλη της Βοστώνης τιμά τη μνήμη των θυμάτων με την παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αφιέρωμα αυτό είναι προς τιμήν εκείνων που επλήγησαν από τα γεγονότα του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, των επιζώντων και των ομάδων διάσωσης» ανέφεραν οι διοργανωτές της ημέρας μνήμης. Προφανώς προς τιμήν των θυμάτων στη φετινή διοργάνωση του μαραθωνίου θα συμμετάσχει εξαιρετικά αυξημένος αριθμός δρομέων. Ο εγκεκριμένος αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σε 36.000, έναντι 27.000 κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ο δήμαρχος της Βοστώνης μαζί με αρκετούς επιζώντες θα λάβουν μέρος στην τελετή, παρουσία πολλών οικογενειών των θυμάτων, στο συνεδριακό κέντρο Χάινς. Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί μεταξύ 14.30 και 15.00 (ώρας Βοστώνης) στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου.

Οι δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στη γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 15.00 (τοπική ώρα) σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί, και τραυματίζοντας 264 πολίτες.

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους Τσετσένους αδελφούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Ο μεγαλύτερος από τους δράστες, ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Τζοχάρ, συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα. Η δίκη του νεαρού Τσετσένου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου. Κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής με αποτέλεσμα τον θάνατο και επίθεση σε δημόσιο χώρο, ενώ αντιμετωπίζει το φάσμα της θανατικής ποινής.

(Η στιγμή της πρώτης έκρηξης λίγο πριν από τον τερματισμό)

Οι σημαντικότερες βομβιστικές επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ

  • 16 Σεπτεμβρίου 1920: έκρηξη βόμβας στη Γουόλ Στριτ σκοτώνει 40 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 – η επίθεση αποδόθηκε από την αστυνομία σε αναρχικούς
  • 24 Αυγούστου 1970: ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον στο Γουισκόνσιν σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει ακτιβιστές-ειρηνιστές
  • 24 Ιανουαρίου 1975: έκρηξη σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης προκαλεί τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων – είναι μία από τις 49 επιθέσεις ανάμεσα στο 1974 και το 1977 που αποδίδονται στην εθνικιστική οργάνωση Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης του Πουέρτο Ρίκο (FALN)
  • 29 Δεκεμβρίου 1975: βομβιστική επίθεση με 11 νεκρούς και 75 τραυματίες σε χώρο φύλαξης αποσκευών στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης
  • 16 Μαΐου 1981: έκρηξη στις τουαλέτες του τερματικού της Pan Am στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης: ένας νεκρός – την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ένοπλη Πορτορικανική Αντίσταση»
  • 26 Φεβρουαρίου 1993: επίθεση εναντίον ενός από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκαλεί τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων – η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, τέσσερις ισλαμιστές καταδικάστηκαν συνολικά σε κάθειρξη 240 ετών για την επίθεση αυτή που αποδόθηκε στην οργάνωση του Αιγύπτιου τυφλού σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν
  • 11 Σεπτεμβρίου 2001: δύο αεροσκάφη τα οποία έχουν καταλάβει μέλη της αλ Κάιντα πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Ένα άλλο αεροπλάνο συντρίβεται στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο στην Πενσιλβάνια. Οι επιθέσεις αυτές με περίπου 3.000 νεκρούς είναι οι αιματηρότερες στην ιστορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης