Δύο συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου υπεγράφησαν μεταξύ της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν, τονίζεται σε ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

Η πρώτη συμφωνία αφορά σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για την από κοινού εξερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης της υπόγειας αποθήκης (φυσικού αερίου) κοντά στο Τσίρεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη συμφωνία είναι μια επιστολή πρόθεσης, η οποία προβλέπει συνομιλίες μεταξύ της SOCAR και της βουλγαρικής εταιρείας Bulgargaz για παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία -από το 2017- μέσω της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όπου παρέστη στην τελετή για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

Σύμφωνα, δε, με όσα τονίζονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «ΒΤΑ», ο κ. Πλέβνελιεφ υπογράμμισε ότι τα έργα διασύνδεσης (των συστημάτων φυσικού αερίου) με την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να «καταγραφούν» ως εσωτερικό τμήμα του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σερβία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέβνελιεφ, η υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου θα εγγυηθεί την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση φυσικού αερίου το 2009 και υπογράμμισε ότι η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και «διαδρόμων» προμήθειας φυσικού αερίου είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι βασική προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης