Περίπου εκατό κρατούμενοι στην διαβόητη φυλακή Πεντρίνιας στην πολιτεία Μαρανιάου της βόρειας Βραζιλίας συνέχισαν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα την απεργία πείνας που άρχισαν αυτή την εβδομάδα.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται από την Δευτέρα για την παρουσία μιας ειδικής μονάδας καταστολής ταραχών της αστυνομίας —με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση και μεθόδους— στη φυλακή αυτή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαιτούν την αποχώρηση της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας διότι το σύστημα έχει γίνει πλέον πολύ πιο αυστηρό. Δεν απολαύουν προνομίων πια και η αυστηρότερη φρούρηση έχει καταστήσει πιο δύσκολο το να μπαίνουν ναρκωτικά, κινητά και άλλα αντικείμενα λάθρα στη φυλακή», υποστήριξε ο Σέζαρ Μπομπέιρου, αντιπρόεδρος της ένωσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων της πολιτείας Μαρανιάου.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι υφίστανται κακομεταχείριση από τους φύλακες, είπε ο Μπομπέιρου.

Οι συμπλοκές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στη φυλακή Πεντρίνιας στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 60 φυλακισμένους κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εφημερίδα Folha de Sao Paulo δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα βίντεο διάρκειας 2΄ στο οποίο απεικονίζονται κρατούμενοι να πανηγυρίζουν για τους θανάτους τριών συγκρατούμενών τους που είχαν αποκεφαλιστεί στην διάρκεια μιας συμπλοκής τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί μια «άμεση, αμερόληπτη κι αποτελεσματική» έρευνα για το κύμα βίας στην Πεντρίνιας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξάλλου κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης στο βραζιλιάνικο σωφρονιστικό σύστημα.

Οι φυλακές της Βραζιλίας έχουν ονομαστική χωρητικότητα 306.497 κρατουμένων, αλλά σε αυτές ήταν έγκλειστοι 514.582 στα τέλη του 2011. Διάφορα έργα επέκτασης της χωρητικότητας των φυλακών που θεωρητικά θα επιλύσουν το πρόβλημα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης