Μια διακήρυξη υπέρ της υποψηφιότητας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την προεδρία της Βραζιλίας συγκέντρωσε περισσότερες από 170.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων αυτές του Όλιβερ Στόουν και τεσσάρων πρώην προέδρων της Νότιας Αμερικής, καθώς πλησιάζει η έκδοση δευτεροβάθμιας δικαστικής απόφασης που μπορεί να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος.

Η διακήρυξη με τίτλο «εκλογές χωρίς τον Λούλα είναι δόλιες» υπογράφεται από την Κριστίνα Κίρχνερ, πρόεδρο της Αργεντινής από το 2007 έως το 2015, τον Ουρουγουανό Χοσέ Μουχίκα (2010-2015), τον Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού (2007-2017) και τον Κολομβιανό Ερνέστο Σαμπέρ (1994-1998).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, καταδικάσθηκε τον Ιούλιο σε κάθειρξη 9 ετών και 6 μηνών από τον δικαστή υποθέσεων διαφθοράς Σέρτζιο Μόρο, όμως παράμεινε ελεύθερος εν αναμονή της κρίσης του σε δεύτερο βαθμό, που έχει οριστεί για τις 24 Ιανουαρίου στο Πόρτο Αλέγκρε (νότια Βραζιλία).

Με την απόφαση αυτή μπορεί εξίσου καλά να απαλλαγεί, να φυλακιστεί ή να του επιτραπεί να διεξαγάγει εκστρατεία για να ξαναγίνει αρχηγός του κράτους. Όποια κι αν είναι η έκβαση, θα είναι δυνατές πολλές προσφυγές.

Ο Λούλα κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από τη γενναιοδωρία του ομίλου ακινήτων OAS, που φέρεται ότι του προσέφερε ένα παραλιακό διαμέρισμα ως αντάλλαγμα για να πάρει συμβόλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λούλα διακήρυττε ανέκαθεν την αθωότητά του και εκτιμά πως η καταδίκη του είναι αποτέλεσμα ενός «διαβολικού συμφώνου» με στόχο να τον εμποδίσουν να είναι υποψήφιος.

«Η απόπειρα να οριστεί για τις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ, η ημερομηνία της απόφασης σε δεύτερο βαθμό στη δίκη του Λούλα δεν έχει τίποτε νόμιμο. Πρόκειται για μια καθαρή πράξη πολιτικής δίωξης του δημοφιλέστερου ηγέτη της χώρας», καταγγέλλεται στη διακήρυξη, που είναι μεταφρασμένη σε επτά γλώσσες.

Εκτός από τον Όλιβερ Στόουν, σκηνοθέτη ταινιών όπως οι JFK και Platoon, το κείμενο υπογράφουν και άλλες προσωπικότητες, όπως ο βραζιλιάνος ηθοποιός Βάγκνερ Μούρα ή ο γάλλος ψυχαναλυτής Μισέλ Πλον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, το Κόμμα των Εργαζομένων (PT), που ιδρύθηκε από τον Λούλα, προτίθεται να στείλει την ημέρα της απόφασης στο Πόρτο Αλέγκρε 50 λεωφορεία γεμάτα μέλη του. Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης αυτής ζήτησε την υποστήριξη του στρατού για να αποφευχθεί «μια εισβολή» οπαδών του Λούλα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης