Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ συνεχίζει να διευρύνει το προβάδισμα που ανέκτησε ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή, πάντως πλέον δεν είναι σαφές ποιον από τους δύο πλησιέστερους αντιπάλους της θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο που αναμένεται ότι θα χρειαστεί να διεξαχθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, η οποία πριν από έναν μήνα εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη νικήτρια της αναμέτρησης και μάλιστα με διαφορά, βλέπει το ποσοστό της να υποχωρεί σταθερά και πλέον σχεδόν ισοψηφεί με τον υποψήφιο που ευνοούν πολλοί οικονομικοί παράγοντες, τον τεχνοκράτη-πλεϊμπόι Αέσιου Νέβες, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση της εταιρείας Sensus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση αυτή εμφανίζει τη Ρουσέφ να κερδίζει 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα, και να συγκεντρώνει πλέον 37,3%. Η Σίλβα έπεσε στο 22,5%, από 25%• ο Νέβες διατήρησε το δικό του ποσοστό, που ανέρχεται στο 20,6%.

Όμως η διαφορά ανάμεσα στη Σίλβα και στον Νέβες είναι εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους (±2%), δηλαδή στατιστικά αμελητέο.

Αν και οι έρευνες της Sensus γενικά δεν θεωρούνται από τους αναλυτές εξίσου σημαντικές με αυτές των μεγαλύτερων εταιρειών Datafolha και Ibope, οι οποίες γίνονται τακτικότερα και σε μεγαλύτερα δείγματα, η συγκεκριμένη καταγράφει σχεδόν επακριβώς τις τάσεις της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης της Νταταφόλια. Και οι δύο έρευνες δείχνουν πως ο Νέβες είναι σε απόσταση βολής από τη Σίλβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν, όπως εξάλλου αναμένεται, δεν υπάρξει νικήτρια ή νικητής στον πρώτο γύρο (απαιτείται το 50% συν μια ψήφος για αυτό), οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 26η Οκτωβρίου.

Η Ρουσέφ πέτυχε, έπειτα από μια σκληρή και αμφίρροπη προεκλογική εκστρατεία, να αναδειχθεί ξανά η επικρατέστερη νικήτρια. Οι περισσότερες έρευνες της δίνουν τη νίκη στον β΄ γύρο.

Αναλυτές της Citibank αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους σε ένα ενημερωτικό δελτίο προς τους πελάτες της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η Σίλβα —στη νίκη της οποίας πρόσβλεπαν πολλοί οικονομικοί παράγοντες ώστε να υπάρξει μια οικονομική πολιτική ακόμη πιο φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις— δεν είναι πλέον το φαβορί. «Προβλέπουμε τώρα ότι η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ θα επανεκλεγεί», κάτι το οποίο οι αναλυτές αυτοί θεωρούν ότι συγκεντρώνει πιθανότητες που φθάνουν «το 67%».

Η εξέλιξη ανατρέπει τις προβλέψεις των περισσότερων, που εκτιμούσαν ήδη από πέρυσι, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι είχαν βγει στους δρόμους, πώς το Κόμμα Εργατών (PT) θα έχανε την εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια.

Το κυβερνών κόμμα έκανε μια μεγάλη εκστρατεία προβολής των επιτευγμάτων της κυβέρνησης της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια, κατά τα οποία η ανεργία έπεσε σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η οικονομία ασθμαίνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης