Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ζητά την έκδοση ενός υπηκόου της χώρας που, όπως ανέφερε, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ στο Μαϊάμι το Σάββατο, διότι φέρεται να εξήγε συστηματικά αυτόματα όπλα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Η σύλληψη του Φρέντερικ Μπαρμπιέρι, που ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη αστυνομία, έγινε χονδρικά μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγκάστηκε να αναθέσει στις ένοπλες δυνάμεις την αποστολή να καταστείλουν τη βία των συμμοριών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου βαριά οπλισμένοι κακοποιοί ελέγχουν τις φτωχοσυνοικίες, τις φαβέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ είναι η κυριότερη πηγή του οπλισμού που εισάγεται λαθραία στη Βραζιλία και καταλήγει στα χέρια κακοποιών και διακινητών ναρκωτικών, ανέφερε έκθεση της βραζιλιάνικης αστυνομίας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές της Βραζιλίας ζητούσαν τη σύλληψη και την έκδοση του Μπαρμπιέρι, αφότου ανακάλυψαν τον Ιούνιο περίπου 60 αυτόματα τουφέκια εφόδου, συμπεριλαμβανομένων AK-47, κρυμμένα σε φορτίο με εξοπλισμό για να θερμαίνεται το νερό σε πισίνες.

Ο Μπαρμπιέρι διέψευσε κατηγορηματικά τότε ότι εμπλεκόταν σε εμπορία όπλων, αλλά η βραζιλιάνικη αστυνομία αντέτεινε ότι τον βαρύνουν υποψίες πως διακινεί εδώ και καιρό παράνομα οπλισμό και πυρομαχικά και ότι βρέθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο που του ανήκε πυρομαχικά το 2010, στο λιμάνι Σαλβαντόρ της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φαμπρίσιο Ολιβέιρα, ανώτερος αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπαρμπιέρι συνελήφθη από στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ, που κατάσχεσαν 40 αυτόματα τουφέκια στο σπίτι του στο Μαϊάμι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητήσει την έκδοσή του και περιμένει ένα βραζιλιάνικο δικαστήριο να εγκρίνει την παράδοση των επιπρόσθετων εγγράφων και διατυπώσεων που ζήτησαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Ο Μπαρμπιέρι μετεγκαταστάθηκε στη Φλόριντα το 2012 και έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, κάτι που ενδέχεται να μην επιτρέψει την έκδοσή του αλλά να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του από τις αμερικανικές αρχές.

Στην έκθεση της βραζιλιάνικης αστυνομίας, σημειωνόταν ότι οι ΗΠΑ είναι «η κυριότερη έμμεση πηγή των παράνομων πιστολιών και τουφεκιών εφόδου» που έχουν στα χέρια τους κακοποιοί, εξαιτίας «των ανεξέλεγκτων πωλήσεων (όπλων) σε καταστήματα και ανοικτές αγορές σε αμερικανικές πόλεις». Κατά την αστυνομική έκθεση που εκπονήθηκε τον Δεκέμβριο 2017, από τα 10.000 όπλα που κατάσχεσαν στελέχη της βραζιλιάνικης αστυνομίας από το 2014, κυρίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα 1.500 προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Συνήθως ο οπλισμός μεταφέρεται σε τρίτη χώρα πριν καταλήξει στη Βραζιλία, με την Παραγουάη να χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος ενδιάμεσος σταθμός στην αστυνομική έκθεση.

Τα περισσότερα όπλα αμερικανικής προέλευσης που κατασχέθηκαν ήταν τουφέκια εφόδου και πιστόλια μεγάλου διαμετρήματος. Τα όπλα από άλλες χώρες που κατασχέθηκαν στη Βραζιλία ήταν κυρίως πιστόλια που έπαιρναν σφαίρες μικρότερων διαμετρημάτων.

Οκτώ καταστήματα στο εξωτερικό πούλησαν τα περισσότερα όπλα μεγάλου διαμετρήματος που κατέληξαν στη Βραζιλία, από τα οποία πέντε εδρεύουν στη Φλόριντα, ωστόσο ήταν ένα κατάστημα στην Παραγουάη αυτό που έκανε τις περισσότερες πωλήσεις τέτοιων όπλων, κατά την αστυνομική έκθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης