Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων για την προεδρία Φερνάντο Χαντάντ εμφανίζεται να μειώνει την ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου από τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαΐχ Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των εκλογών της 7ης Οκτωβρίου στη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ibope.

Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 28% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο των εκλογών, ίδιο ποσοστό σε σχέση με δημοσκόπηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Ο Χαντάντ αυξάνει τα ποσοστά του κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 22%, όπως δείχνει η σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Estado de S. Paulo» και στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo TV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πιθανό σενάριο επαναληπτικών εκλογών, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, ο Χαντάντ συγκεντρώνει το 43% και ο Μπολσονάρου το 37%. Την περασμένη εβδομάδα, το Ibope κατέγραφε ισοπαλία των δύο υποψηφίων στο 40%.

Ο κεντροαριστερός Σίρο Γκόμεζ συγκεντρώνει σταθερά το 11% στην πρόθεση ψήφου, ο εκλεκτός των επενδυτών Ζεράλντο Αλκμίν το 8% και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα το 4%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2.506 ψηφοφόρους σε όλη τη Βραζιλία το Σάββατο και την Κυριακή, με το περιθώριο στατιστικού λάθους να είναι +/- 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός πολιτικός που πολιτεύεται με μια πλατφόρμα υπέρ της τήρησης του νόμου και της τάξης και κατά της διαφθοράς, βρίσκεται στην εντατική λόγω τραυμάτων από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου.

Ο Χαντάντ αντικατέστησε πριν από εννέα ημέρες τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων.

Μανιφέστο κατά του Μπολσονάρου και υπέρ της δημοκρατίας

Περίπου 400 Βραζιλιάνοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δικηγόροι, αθλητές, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, ανάμεσά τους οι μουσικοί Σίκο Μπουάρκε και Ζιλμπέρτο Ζιλ, οι ηθοποιοί Βάγκνερ Μόουρα και Άλις Μπράγκα και ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες, υπέγραψαν ένα μανιφέστο υπέρ της δημοκρατίας και ενάντια στον υποψήφιο της Ακροδεξιάς Μπολσονάρου.

«Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε διανύσει διαφορετικές προσωπικές και δημόσιες πορείες, ψηφίζουμε αλλιώτικους υποψηφίους και κόμματα, υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς, ιδέες και σχέδια, συχνά αντίθετα μεταξύ τους. Αλλά μοιραζόμαστε την αφοσίωσή μας στη δημοκρατία» έγραψαν οι υπογράφοντες του κειμένου, το οποίο έφερε τίτλο «Για τη δημοκρατία, για τη Βραζιλία».

Οι συνυπογράφοντες προσθέτουν ότι «η υποψηφιότητα του Ζαΐχ Μπολσονάρου αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή ενάντια στην κληρονομιά μας, στον πολιτισμό μας (…) Είναι αναγκαίο να ενώσουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε την ελευθερία, την ανεκτικότητα και τη συλλογική μας μοίρα».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση μιας άλλης δημοσκοπικής εταιρείας Datafolha, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρου φέρεται να συγκεντρώνει το 28% των προθέσεων ψήφου, ο Χαντάντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16% και ο Σίρου Γκόμις λαμβάνει το 13%.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης