Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε με κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου τη Δευτέρα για την αντίδραση του Λονδίνου στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα πόσα χρήματα είναι διατεθειμένο να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του πακέτου της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Η ΕΕ διεμήνυσε στη Μέι την Παρασκευή ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι έχει οριστεί προθεσμία ως στις αρχές του Δεκεμβρίου προκειμένου η Βρετανία να κάνει μια προσφορά για το οικονομικό σκέλος του διακανονισμού, που για το Λονδίνο δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση της Μέι και των υπουργών της έγινε εν μέσω εκτιμήσεων πως θα προσφέρει στην ΕΕ περισσότερα από αυτά που είχε δεσμευθεί στην ομιλία της στη Φλωρεντία τον Σεπτέμβριο, που δεν είχε οδηγήσει όπως ήλπιζε η πρωθυπουργός σε ουσιώδη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Μολονότι πιέζεται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις να δείξει ότι μπορεί να πάει μπροστά τις διαπραγματεύσεις ώστε να ανοίξει το κεφάλαιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν δημοσιοποίησε παρά μόνο γενικότητες για τα συμπεράσματα του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

«Η θέση μας παραμένει ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στο γραφείο της συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Όπως είπε το πρωί η πρωθυπουργός, το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να βαδίσουν μπροστά μαζί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης