Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εξαπατηθεί στη Μεγάλη Βρετανία από τους διαδικτυακούς ιστότοπους γνωριμιών, ξεπέρασε το 2016 κάθε προηγούμενο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Victoria Derbyshire.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Ερευνών Απάτης, το 2016 μόνο, καταγράφηκαν 3.889 περιστατικά, όπου άτομα έπεσαν θύματα, δίνοντας στους απατεώνες συνολικά το ποσό των 39 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών (περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Action Fraud, το κέντρο που παρακολουθεί τα εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο, αναφέρει σε έκθεσή του ότι κάθε μήνα δέχεται τουλάχιστον 350 κλήσεις για τέτοιου είδους απάτες.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, μία Βρετανίδα έχασε τουλάχιστον 300.000 λίρες (περίπου 350.000 ευρώ) εξαιτίας της διαδικτυακής της γνωριμίας με έναν άνδρα, που άλλο πίστευε ότι ήταν και άλλο αποδείχτηκε ότι είναι στην πραγματικότητα. Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι μετά από αυτή την ιστορία αισθάνεται «συναισθηματικά κακοποιημένη».

Πιο συγκεκριμένα, η 47χρονη Νάνσι, μητέρα δύο παιδιών και ιδιοκτήτρια επιχείρησης, είχε χωρίσει με τον άντρα της το 2015 και κάποιο διάστημα αργότερα αποφάσισε να εγγραφεί στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match.com. Λίγες ημέρες αργότερα γνωρίστηκε με έναν άνδρα ο οποίος αποκαλείτο Μαρτσέλο. Αυτός της είπε ότι είχε ιταλικές ρίζες, αλλά κατοικούσε στο Μάντσεστερ και ότι στην παρούσα φάση εργαζόταν στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 47χρονη δήλωσε ότι με τον συγκεκριμένο άνδρα μοιράζονταν τις ίδιες αρχές και αξίες για τη ζωή και ότι ήταν πολύ ενθουσιασμένη με τη γνωριμία τους. Σύντομα ο άνδρας έπεισε τη Νάνσι να αρχίσουν να ανταλλάσουν μηνύματα μέσω Skype, κάτι που έκαναν, όπως αναφέρει η ίδια, από το πρωί έως το βράδυ.

Ωστόσο, μετά από περίπου έξι εβδομάδες από την πρώτη γνωριμία τους, ο Μαρτσέλο της ανακοίνωσε ότι είχε πέσει θύμα ληστείας και ότι πλέον δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τους εργαζόμενούς του, προτού επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία. Ανέφερε επίσης, ότι ο γιος του νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η Νάνσι, παρά το γεγονός ότι ένιωσε πως την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση, τελικά κατέληξε «απρόθυμα» να στείλει στον άνδρα το ποσό των 3.650 ευρώ.

«Η κατάσταση κλιμακώθηκε απίστευτα γρήγορα και αμέσως άρχισαν οι ιατρικές αμοιβές, ύστερα χρήματα για τρόφιμα, για το ενοίκιο και τους φόρους που έπρεπε να πληρώσει προκειμένου να μπορέσει να φύγει από την Τουρκία», εξηγεί η ίδια.

«Είχα μπει σε μια δύσκολη κατάσταση από την οποία δεν μπορούσα να ξεφύγω και δεν ήθελα να ξεκόψω έχοντας δώσει σε αυτόν τον άνθρωπο συνολικά 50.000 λίρες (περίπου 58.000 ευρώ). Έτσι συνέχισα με την ελπίδα ότι κάνω λάθος και ότι αυτό το άτομο είναι αληθινό».

Φυσικά, όταν αυτή του είπε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να του στείλει άλλα χρήματα, ο «Μαρτσέλο» εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ακόμα και οι υποτιθέμενες φωτογραφίες που της είχε στείλει από τον εαυτό του ήταν κλεμμένες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης