Την αναγγελία της ειδικής ομάδας ερευνών της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού εναντίον Σέρβων, χαιρέτισε η κυβέρνηση της Σερβίας, αλλά τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα απονεμηθεί, μόνον αν οι δράστες καταδικαστούν.

«Μπορούμε μόνο να είμαστε ευτυχείς τη στιγμή που θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι και θα ανακοινώνονται οι τελικές ετυμηγορίες για τα εγκλήματα πολέμου και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τζούριτς χαιρέτισε την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον Κλιντ Γουίλιαμσον, επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών της ΕΕ για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, στην οποία τονίζεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, οι οποίοι δεν κατονομάζονται θα αντιμετωπίσουν διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και δολοφονιών που διαπράχθηκαν μετά τον πόλεμο.

Ο κ. Τζούριτς είπε ότι η Σερβία χαιρετίζει «κάθε ενέργεια που οδηγεί στην αποκάλυψη τερατωδών εγκλημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον Κλιντ Ουίλιαμσον οδηγούν σε ανώτατους αξιωματούχους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».

«Πάρα πολύς χρόνος έχει περάσει, και δεν υπήρξε ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα πολέμου και θεωρούμε ότι μόνον η δίωξη όλων των δραστών μπορεί να φέρει τη συμφιλίωση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση του εισαγγελέα Ουίλιαμσον δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι μια τεράστια, συστηματική με εθνοτικά κίνητρα εκστρατεία διώξεων εναντίον των Σέρβων και μη Αλβανών συνέβη στο Κόσοβο», υπογράμμισε ο κ. Τζούριτς, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια αλήθεια που θα παραμείνει γραμμένη στην τραγική ιστορία αυτής της περιοχής».

Διαβάστε επίσης: ‘Εκθεση-καταπέλτης της Ε.Ε για το εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων στο Κόσοβο
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014, 23:01

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης