Ενώ ο πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι το μεγάλο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Χιλή, δύο διάσημοι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης είναι υποψήφιοι της αριστεράς για να τον αντιμετωπίσουν: ο Αλεχάντρο Γκιγιέ και η Μπεατρίς Σάντσες.

Ο πρώτος, ηλικίας 64 ετών, είναι ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στους Χιλιανούς, καθώς παρουσίαζε το κύριο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της χώρας. Το ασυνήθιστο για την πολιτική αρένα προφίλ του τον βοήθησε ώστε να ανέβει γρήγορα στις δημοσκοπήσεις και να εκθρονίσει, ως υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια πιο παραδοσιακή φυσιογνωμία, τον πρώην αρχηγό του κράτους Ρικάρντο Λάγκος (2000-2006).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του έδινε 15,4% των προθέσεων ψήφου, έναντι 34,5% για τον Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Μπροστά στην σφύζουσα ενεργητικότητα του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος διαβεβαιώνει πως δεν κοιμάται παρά πέντε ώρες τη νύκτα, ο Αλεχάντρο Γκιγιέ εξομολογείται με άνεση πως του αρέσει να κάνει σιέστα, όπως του αρέσουν και τα καλά γεύματα και οι ήρεμες συζητήσεις.

Πολλοί τον κατηγορούν για έλλειψη ενθουσιασμού σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία. «Κάνουν λάθος, είναι συνηθισμένοι στους υπερδραστήριους», απάντησε πρόσφατα σε μια συνέντευξη, υπνενθυμίζοντας ότι είναι «ο μόνος υποψήφιος που διέτρεξε ολόκληρη τη Χιλή» για να υπερασπιστεί το πρόγραμμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και υποστηρίχθηκε από την απερχόμενη πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ, παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητος» και στηρίχθηκε μόνο σε ιδιωτικά κεφάλαια για να συγκεντρώσει απ’ όλη τη χώρα περίπου 30.000 υπογραφές που είναι απαραίτητες για την υποψηφιότητά του.

«Οφείλω να φθάσω σε μια πολύ δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σ’ έναν πολύ διαφανή και οριζόντιο τρόπο διακυβέρνησης και την πολιτική παράδοση», εξηγούσε σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

Η ειρωνία είναι πως αυτή με την οποία μοιραζόταν την οθόνη το 2013, η δημοσιογράφος Μπεατρίς Σάντσες, είναι πλέον αντίπαλός του σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ως υποψήφια του Frente Amplio, ενός ευρύ συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς αποτελούμενου από πρώην επικεφαλής φοιτητικών διαδηλώσεων.

Γνωστή για τον ευθύ, αλλά φιλικό τόνο της όταν έκανε συνεντεύξεις, η Μπεατρίς Σάντσες, 46 ετών, λέει πως είναι «μια γέφυρα ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα» και χωρίς καμιά αμφιβολία η πιο ενθουσιώδης υποψήφια από τους οκτώ συνολικά που συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

«Αν δεν αλλάξουμε τίποτα, αν δεν καθίσουμε να σκεφτούμε πάνω σ’ αυτό, αυτή η χώρα θα γεμίσει θυμό και φόβο», προειδοποιούσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς πολλές διαδηλώσεις, κυρίως κατά της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, έχουν συγκλονίσει τους τελευταίους μήνες τη Χιλή.

Στις δημοσκοπήσεις, η δημοσιογράφος αυτή έχει το 8,5% των προθέσεων ψήφου και βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ανοικτά φεμινίστρια, τάσσεται υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, οι οποίες απαγορεύονται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και έχουν μόλις επιτραπεί, αλλά αποκλειστικά για λόγους υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης