Χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την Πέμπτη σε πόλεις της Χιλής για να καταγγείλουν την επιδίωξη του κέρδους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στην πρώτη μαζική κινητοποίηση επί των ημερών της νέας κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από έναν μήνα.

Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρωθεί νόμος που απαγόρευε σε κερδοσκοπικές εταιρείες να ελέγχουν πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της νομοθεσίας στη Χιλή, η επιδίωξη κέρδους από τη λειτουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απαγορεύεται στη χώρα. Όμως, πολλοί επισημαίνουν ότι ορισμένες εταιρείες έχουν βρει τρόπους να εκμεταλλεύονται παραθυράκια στη νομοθεσία, που τους επιτρέπουν να αποκομίζουν κέρδη και να μην τα επανεπενδύουν στην παιδεία, μειώνοντας για παράδειγμα τα δίδακτρα ή βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές.

«Θα προτιμούσαμε να ήμασταν στα αμφιθέατρα (…), αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε με αξιοπρέπεια, διότι η κερδοσκοπία συνεχίζεται (στην ανώτατη εκπαίδευση) στη Χιλή» τόνισε η Σάντρα Μπελτράμι, εκπρόσωπος φοιτητικών οργανώσεων.

Με τύμπανα και πανό, οι φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο του Σαντιάγο προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ενώ σημειώθηκαν αρκετά σποραδικά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση ήταν η πρώτη της νέας θητείας του Πινιέρα, του δισεκατομμυριούχου συντηρητικού πολιτικού που ανέλαβε εκ νέου πρόεδρος. Η πρώτη θητεία του Πινιέρα (2010-2014) είχε σημαδευτεί από τις αλλεπάλληλες, μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση του Πινιέρα έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών για τα τεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεσμεύτηκε ότι η δωρεάν ανώτερη εκπαίδευση είναι «εδώ για να μείνει», κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ότι αποσκοπούσε στην πρόληψη νέων εντάσεων με τους φοιτητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης