Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην λεωφόρο του ακαδημαϊκού Αντρέι Σάχαροφ για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας στη συγκέντρωση πήραν μέρος περίπου 7.500 άτομα. Σύμφωνα με την εφαρμογή «Μπέλι Σιότσικ» (Καθαρός μετρητής»), την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, στην συγκέντρωση συμμετείχαν 12.500 άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται την αστυνομία και τους διοργανωτές, μετέδωσε ότι συμμετείχαν 8.000 άτομα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κόμματος της Ελευθερίας της Σκέψης της Ρωσίας και με την άδεια των αρχών της Μόσχας, ενώ οι εκπρόσωποι του κόμματος είχαν ανακοινώσει ότι στην συγκέντρωση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμονή της συγκέντρωσης ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ, είχε απευθύνει έκκληση στους Μοσχοβίτες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας του ιντερνέτ. Κατά την άποψη του η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να εκφράσουν τη στάση τους. «Κάποιοι θα πουν ότι η συγκέντρωση δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι. Η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πλήρης λογοκρισία δεν έχει επιβληθεί ακόμη. Εάν μείνουμε ανενεργοί, η Ρωσία θα χάσει το Telegram και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες. Η ενεργός σας συμμετοχή μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας», έγραφε ο Ντούροφ στο ρωσόφωνο Telegram κανάλι, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε στις 29 Απριλίου.

Οι οπαδοί του κόμματος, ως επί το πλείστον νέοι, προσήλθαν στην συγκέντρωση κρατώντας πανό και σημαίες που έγραφαν συνθήματα κατά του μπλοκαρίσματος της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Πολλοί, κρατούσαν χάρτινες σαΐτες αεροπλάνων παρόμοιες με το σήμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τις οποίες πέταξαν στον αέρα μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο Ντούροφ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν γράφοντας στο μήνυμα του: «Χιλιάδες έξυπνοι, προοδευτικοί νέοι, πήραν μέρος στην συγκέντρωση στην Μόσχα, παρά τις ουρές και τους ανιχνευτές» (στον χώρο της συγκέντρωσης είχαν τοποθετηθεί μεταλλικοί ανιχνευτές από την αστυνομία). Ο ίδιος είχε γράψει επίσης στην σελίδα του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte το εξής μήνυμα: «Το μέλλον του διαδικτύου στη χώρα βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μίλησε και ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του συμβουλίου των βουλευτών της περιοχής Κρασνοσέλσκι της Μόσχας Ιλιά Γιάσιν και ο συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκεί Ουνταλτσόφ.

Μία ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ελεύθερο διαδίκτυο έχει προγραμματισθεί για τις 13 Μαΐου. Διοργανωτής της εκδήλωσης αυτή θα είναι το κόμμα «Παρνάς», το γραφείο τύπου του οποίου ανακοίνωσε ότι στην διοργάνωση θα συμμετάσχουν τα κόμματ «Πρωτοβουλία των Πολιτών», Το Κόμμα Ελευθερίας της Σκέψης, το κόμματων Πειρατών καθώς και το κίνημα «Ανοιχτή Ρωσία».

Το δικαστήριο Ταγκάνκα της Μόσχας στις 13 Απριλίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor κατά της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μέσω της οποίας ζητούσε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής στην Ρωσία, επειδή δεν δέχθηκε να παραδώσει στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) τα κλειδιά αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων των χρηστών της εφαρμογής. Στις 16 Απριλίου οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχισαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης