Ο ρωσικός χειμώνας συνειρμικά φέρνει στο νου τον νικητή της μεγάλης στρατιάς του Ναπολέοντα αλλά και των ναζί εισβολέων.

Είναι γεγονός ότι κάνει πολύ κρύο στη Ρωσία. Κι όμως σε γενικές γραμμές, το κλίμα κυμαίνεται από πολικό στη Σιβηρία, ως και το υποτροπικό στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, με μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο τους 15 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Σότσι, το οποίο βρίσκεται σχετικά στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Νίκαια. Οι Ρώσοι που κατοικούν σε άλλες περιοχές της χώρας ζηλεύουν τους κατοίκους του Σότσι. Ειδικά οι 470 κάτοικοι του Οϊμγιακον στη Γιακουτία, (πέρυσι το θερμόμετρο έπεσε στους -72 βαθμούς Κελσίου) θα πρέπει να τους ζηλεύουν τρελά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χειμώνας στη Ρωσία είναι μια σοβαρή υπόθεση: τον Νοέμβριο του 2010, η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 24 ώρες έπεσε από το 0 στους -20 βαθμούς Κελσίου . Τον περασμένο χειμώνα η κατάσταση ήταν ακόμη πιο σοβαρή, με μέση θερμοκρασία τους -28 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες ρεκόρ για τα τελευταία 60 χρόνια.

Είναι φυσικό ο χειμώνας να καθορίζει όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, παρ’ όλο που οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει στους παγετούς και αντιμετωπίζουν ήρεμα την κατάσταση. Μπορεί δέκα εκατοστά χιόνι να προκαλούν χάος σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά στη Ρωσία τα πράγματα γίνονται δύσκολα μόνον όταν το χιόνι φτάσει σε πάχος το μισό μέτρο.

Ο πιο πολυσύχναστος σταθμός
Τα πρωτεία του πολυσύχναστου σταθμού ανήκουν σε αυτόν του Βίχινο στο τέλος της γραμμής Ταγκάνσκο-Κρασνοπρέσνενσκαγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κίνηση επιβατών ξεπερνάει τα 170.000 άτομα την ημέρα. Κατά τις ώρες αιχμής, ο σταθμός είναι κατάμεστος και οι επιβάτες που καταφέρνουν να φτάσουν στην πλατφόρμα πρέπει να περιμένουν για το δεύτερο ή το τρίτο τρένο πριν επιβιβαστούν.

«Πάω στη μπάνια, άναψε το φούρνο και βάλε πάνω το σαμοβάρι»! Αυτή ήταν μια καθημερινή ρωσική φράση μέχρι πριν από 50 χρόνια. «Μπάνια» είναι η ρωσική σάουνα και ο μεγάλος πέτρινος φούρνος υπήρχε σε κάθε ίζμπα (ρωσικό ξύλινο σπίτι), ενώ στο παραδοσιακό «σαμοβάρι» έφτιαχναν το τσάι.

Για να μην παγώσουν οι σωλήνες νερού, το ζεστό νερό θερμαίνεται πρώτα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια διοχετεύεται απευθείας στα σπίτια. Οι Ρώσοι υφίστανται τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος το καλοκαίρι, καθώς η παροχή ζεστού νερού αναστέλλεται έως και για τρεις εβδομάδες προκειμένου να συντηρηθούν οι αγωγοί θερμότητας.

Μόδα: Ρωσικά πρετ α πορτέ για παγετούς

Γάντια: Ήρθαν στη Ρωσία από τους αρχαίους Βάραγγες, εξ ου και η ρωσική λέξη για γάντια, «βάρεζκι». Τα γάντια ζεσταίνουν τα χέρια και αρέσει πολύ στις γιαγιάδες να τα πλέκουν για τα εγγόνια τους.

Τσόχινες μπότες «βάλενκι»: γίνονται από επεξεργασμένο μαλλί προβάτου. Αυτές οι μπότες προστατεύουν από το κρύο ακόμη και σε θερμοκρασίες -30.

Ωστόσο, δεν είναι ανθεκτικές στο νερό και δεν έχουν σόλες, γι’ αυτό ακριβώς παραδοσιακά φοριούνται με γαλότσες. Η ετήσια παραγωγή τσόχινης μπότας στη Ρωσία εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια ζεύγη.

«Ουσάνκα»: Γούνινο καπέλο με προστατευτικά πτερύγια για τα αυτιά (το όνομα προέρχεται τη ρωσική λέξη «ούσσι» που σημαίνει αυτιά). Είναι ένα κλασικό ρωσικό σύμβολο. Σήμερα υπάρχουν πολλές ποικιλίες «Ουσάνκα»: από τα απλά που είναι φτιαγμένα με τεχνητή γούνα μέχρι τις πλέον πολυτελείς που είναι από αυθεντικό γουναρικό.

Πηγή: Ρωσία Τώρα
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης