Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράθηκαν χωρίς πάντως κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, να υπερβούν τις έντονες διαφωνίες τους όσον αφορά την εκστρατεία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Έτσι, κρίνεται χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου και οι επαφές του με την τουρκική ηγεσία, στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και από ότι ανακοινώθηκε πως, «κάποια μικρά βήματα έγιναν, αλλά ο σκεπτικισμός της Άγκυρας για το πως θα κινηθεί στη Συρία και στο Ιράκ παραμένει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από γεύμα εργασίας που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες σε μέγαρο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν ο καθένας να κάνει από μια δήλωση, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, γεγονός το οποίο έδειξε πως δεν σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες πραγματοποιεί ο συνασπισμός των προθύμων και υποστηρίζει ότι η απειλή που εγείρουν οι τζιχαντιστές δεν θα αντιμετωπιστεί παρά μόνον αφού πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Αντίθετα με τους Τούρκους οι Αμερικανοί παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Είμαστε σύμφωνοι με τους Τούρκους, χρειάζεται μια πολιτική μεταβολή» στη Συρία, σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των επαφών του Μπάιντεν, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε περισσότερα κοινά από ό,τι διαφωνίες», είπε.

Πάντως, η τετράωρη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μπαιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν φαίνεται ότι έφερε τόσα αποτελέσματα, ώστε ο αμερικανός αντιπρόεδρος να δηλώσει στη συνέχεια ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τόσο στενές όσο ποτέ, και ο Ερντογάν να επιβεβαιώσει ότι η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν πολύ ουσιαστική.

Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους Σύρους πρόσφυγες κατά ακόμη $135 εκατομμύρια.

Εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη

Θερμή συνάντηση Μπάιντεν με τον Οικουμενικό ΠατριάρχηΜε επίσκεψη στο Φανάρι ολοκλήρωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Φανάρι είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Η κατ΄ιδίαν συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία με ιδιαίτερο βάρος στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα που είχε εκφράσει ο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος και στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Φανάρι, το 2011.

Στη συνέχεια ο αμερικανός αντιπρόεδρος με τη σύζυγό του άναψε κερί στον πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, αλλά προσερχόμενος στο Φανάρι ο Τζο Μπάιντεν εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης