Η κρίση που προκάλεσε η «ανάσχεση» συριακού επιβατικού της πτήσης Μόσχας-Δαμασκού και ο εξαναγκασμός του να προσγειωθεί στην Άγκυρα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις. Έγινε δε η κύρια αιτία για την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου Πούτιν στην Άγκυρα, την Δευτέρα.
Σε συνέντευξή του στο SPIEGEL ONLINE, ο Vladimir Yukanin, έμπιστος του Ρώσου προέδρου, υπεραμύνεται των παραδόσεων ρωσικών όπλων στη Συρία και κατηγορεί τη Δύση, ότι προσπαθεί με προκλήσεις να ξεσπάσει σύγκρουση.
Ο Yukanin στη συνέντευξή του είπε για τις σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση: «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε πολλά κοινά προβλήματα. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε έχει γίνει κομμάτια. Η ισορροπία του τρόμου κατά τον Ψυχρό Πόλεμο εξασφάλιζε ένα είδος σταθερότητας κι είχαμε αποφύγει ένα μεγάλο πόλεμο. Ο σημερινός κόσμος όμως, είναι πιο επικίνδυνος, και το δείχνει η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ο πόλεμος όμως θα πρέπει να αποτραπεί. Η Ρωσία είναι εναντίον της χρήσης όποιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά μιας χώρας. Το τονίζουμε για τη Συρία, όπως το είχαμε πει και για το Ιράκ το 2003 –εκείνη την εποχή μαζί με την Γαλλία και την Γερμανία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η πρόφαση ‘όπλα μαζικής καταστροφής’ είναι ένα αμερικανικό ψεύτικο επιχείρημα, που λέγεται από επίσημα χείλη ακόμα και στον ΟΗΕ».
Στο ερώτημα, αν η Ρωσία υποστηρίζει τη Συρία επειδή και μόνο είναι παραδοσιακός συνεταίρος του Κρεμλίνου, ο Yukanin απάντησε: «Βασίζεται στην καλή γνώση της Ρωσίας των θεμάτων της Μέσης ανατολής. Πιστεύουμε ότι ο Άσαντ έχει ακόμα με το μέρος του την πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού. Γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του Άσαντ εξοπλίζονται από το εξωτερικό. Αλλά μην συνδέετε αυτό με το επεισόδιο του συριακού αεροπλάνου. Η Ρωσία παρέδιδε όπλα στη Συρία με βάση υπάρχοντα μακροχρόνια συμβόλαια με την διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας.
Αυτή την κυβέρνηση που θέλει να ανατρέψει η Δύση. Ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής, όπως τον προπαγανδίζει η Δύση, οδηγεί στην αύξηση της επιρροής των ισλαμιστών, που ως τώρα είχαν θέση στο περιθώριο της κοινωνίας. Στο μυαλό πολλών πολιτικών της Δύσης, η στρατιωτική επέμβαση και οι αεροπορικές επιδρομές εμφανίζονται ως νομότυπο όπλο από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του ΄90. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζουν να φέρουν στο ‘σωστό δρόμο’, όσους δεν συμμερίζονται τις δυτικές απόψεις για εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και απελευθέρωση της οικονομίας. Ο συνιδρυτής του Διαλόγου των Πολιτισμών, Ινδός φιλόσοφος Jagdish Karpur –που πέθανε πριν δύο χρόνια- αναφέρεται στον καταναλωτισμό που θέλουν να επιβάλουν ορισμένα κράτη με την βία των όπλων. Αυτής της μορφής η παγκοσμιοποίηση δεν έχει όμως, μέλλον».
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης