Η Λευκωσία τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική και δήλωσε ότι η χθεσινή επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα έγινε για σκοπούς συντονισμού εν όψει της συνάντησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την επικοινωνία που είχε χθες με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της Λευκωσίας με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και εν όψει της νέας προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό επιδεικνύεται και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακοίνωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις 23 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ημέρα, πρόσθεσε, θα συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των επαφών της κας Λουτ έως το τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις επερχόμενες επαφές της κυρίας Λουτ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη καταδεικνύει ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες θεωρεί σημαντική την κατάλληλη προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί και θέση του προέδρου Αναστασιάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης