Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε απόψε την απόφαση της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για επιστροφή των Μαρωνιτών στα υπό κατοχή χωριά τους.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει:

1. Πρόκειται για απόφαση του τουρκικού στρατού και για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν-Μοντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.

3. Η απόφαση των κατοχικών «αρχών», εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της τουρκικής θέσης, όπως εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

4. Η απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία «να αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης