Οι Αρχές της Ζάμπιας συνέλαβαν την Τετάρτη τον τραγουδιστή και ακτιβιστή Τσάμα Φούμπα στο αεροδρόμιο της Λουσάκα, μια απόφαση που επικρίθηκε σφοδρά από τη Διεθνή Αμνηστία η οποία έκανε λόγο για “σοκαριστική επίδειξη μισαλλοδοξίας” εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Τσάμα Φούμπα, γνωστότερος με το όνομα “Πιλάτο”, συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά μόλις έφτασε στη χώρα από τη Νότια Αφρική, όπου βρισκόταν τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Είχε φύγει από τη Ζάμπια καθώς δέχτηκε απειλές από υποστηρικτές του Πατριωτικού Μετώπου, του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή ένα τραγούδι του, το “Κόσουε Μουμπότο” (σ.σ. “Ένας ποντικός στο πιάτο”).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί θεωρούν ότι το τραγούδι αυτό κατηγορεί για διαφθορά τον πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου και τους υπουργούς του. “Πρέπει να προσέχουμε τους ποντικούς… Θέλουν φιλοδώρημα για τα πάντα ενώ ψάχνουν το τυρί” λένε οι στίχοι του τραγουδιού.

Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πιλάτο για άλλη υπόθεση όμως εκείνος, δεδομένου ότι βρισκόταν στο εξωτερικό, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως όφειλε. Ο καλλιτέχνης είχε καταγγείλει πέρσι την αγορά 42 πυροσβεστικών οχημάτων έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων το καθένα.

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι το ένταλμα σύλληψης δεν εκτελέστηκε σωστά και ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν τα ποινικά δικαστήρια για πολιτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015 ο Πιλάτο είχε συλληφθεί και πάλι, αφού κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με ήρωα κάποιον “Λούνγκου” ο οποίος μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη με ουίσκι. Αφέθηκε όμως ελεύθερος αφού αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης