Συνέχιση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα προαναγγέλλει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Παράλληλα δείχνει κατανόηση για την επιφυλακτική στάση των Ανατολικοευρωπαίων στο προσφυγικό και προτείνει “διάλογο”.

Σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» και απαντώντας στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε να ανασταλεί το Σένγκεν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω των προσφυγικών ροών, ο Ζέεχοφερ επισημαίνει: “Οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα θα πρέπει να συνεχιστούν, όσο η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρει στο ορατό μέλλον”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως έχει ζητήσει η ΕΕ, αλλά και προσωπικά η καγκελάριος της Γερμανίας, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας δηλώνει ότι “έχει εισχωρήσει ένας τόνος διδαχής απέναντι στους Ανατολικοευρωπαίους, όχι από την καγκελάριο, αλλά από άλλους- και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ο οποίος είναι αντιπαραγωγικός, γιατί κάθε χώρα έχει την υπερηφάνια της”. Ο Χορστ Ζέεχοφερ αντιπροτείνει να γίνει “διάλογος” με τους Ανατολικοευρωπαίους και θεωρεί ότι σε αυτήν την περίπτωση “ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χωρών θα αποδεχθεί τον διαμοιρασμό των προσφύγων. Ένα άλλο κομμάτι θα συνεισφέρει με άλλον τρόπο, για παράδειγμα διεθέτοντας περισσότερο προσωπικό ή χρήματα για την κοινή ασφάλεια των συνόρων”.

Κριτική προς την Κομισιόν

Για το προσφυγικό ζήτημα ο Ζέεχοφερ είχε συγκρουστεί με την Άνγκελα ΜέρκελΟ νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας θεωρεί μάλιστα ότι η Κομισιόν έχει υιοθετήσει αρνητική συμπεριφορά όχι μόνο προς στους Ανατολικοευρωπαίους, αλλά και απέναντι στη Μ.Βρετανία κατά τη διαπραγμάτευση για το Brexit. “Χωρίς τη Μ.Βρετανία δεν εδραιώνεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια” προειδοποιεί ο Χορστ Ζέεχοφερ. Και προσθέτει ότι “υπό αυτό το πρίσμα θα έπρεπε να γίνει η διαπραγμάτευση με το Λονδίνο και όχι με διάθεση αντεκδίκησης λόγω Brexit”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας ο Ζέεχοφερ είχε έρθει σε σύγκρουση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, κατηγορώντας την για “πολιτική ανοιχτών συνόρων”, η οποία είχε προσελκύσει πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία. Σήμερα δηλώνει ότι η σχέση εμπιστοσύνης με την καγκελάριο “έχει αποκατασταθεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Παρ΄όλ΄αυτά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξουν κάποια στιγμή διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε επαγγελματίες πολιτικούς”.

Επανέρχεται η συζήτηση για το Ισλάμ

Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σολτς ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τον νέο 'μεγάλο συνασπισμό' στη ΓερμανίαΠρόσφατα ο Χορστ Ζέεχοφερ είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι “το Ισλάμ δεν αποτελεί κομμάτι της Γερμανίας”. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δηλώνει: “Το ότι η Γερμανία, από ιστορικής και πολιτιστικής απόψεως, φέρει τη σφραγίδα του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού και όχι του Ισλάμ, δεν επιδέχεται σοβαρή αμφισβήτηση. Για μένα αυτό είναι το αποφασιστικό κριτήριο για να απαντήσουμε το ερώτημα, τί αποτελεί κομμάτι της Γερμανίας”.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης