Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα ορκίστηκε την Παρασκευή πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας Χαράρε.

Στον όρκο του ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Κροκόδειλος» υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Ζιμπάμπουε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της Ζιμπάμπουε γιόρτασαν την έξοδο από την εξουσία του 93χρονου Μουγκάμπε, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του οποίου η χώρα περιέπεσε στην ένδεια και στον δεσποτισμό, ενώ είχε από τις πιο ευοίωνες προοπτικές μεταξύ των αφρικανικών χωρών, μερικοί ανησυχούν για το μέλλον υπό τον Μνανγκάγκουα.

Αμφισβητούν κυρίως τον ρόλο του στις αποκαλούμενες σφαγές Γκουκουραχούντι που πραγματοποιήθηκαν το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα Πέμπτη Ταξιαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες και μετά την επιστροφή του στη Ζιμπάμπουε, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμεινε κρυμμένος, κηρύσσει τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

«Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού» είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του ZANU-PF.

Εντούτοις, η σκληρή αντιμετώπιση των πιστών του Μουγκάμπε από τον στρατό – ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάσθηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των ξυλοδαρμών που υπέστη ενώ κρατούνταν από τους στρατιωτικούς, δήλωσε ο δικηγόρος του – δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία.

«Ήταν ένας πολύ βάναυσος και δρακόντειος τρόπος αντιμετώπισης των αντιπάλων» δήλωσε στο Reuters ο Λάβμορ Μαντούκου, δικηγόρος του Τσόμπο.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο, παραιτήθηκε την Τρίτη, καθώς το κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μία εβδομάδα ακριβώς αφού ο στρατός επενέβη για να καταλάβει την εξουσία.

Η ορκωμοσία έπεται της δραματικής καθαίρεσης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έπειτα από 37 χρόνια απολυταρχικής εξουσίας. Η εξαναγκαστική παραίτηση του πρώην αντιπροέδρου νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο οδήγησε το κυβερνών κόμμα Zanu-PF και τον στρατό να παρέμβουν και να οδηγήσουν τον Μουγκάμπε εκτός του προεδρικού αξιώματος.

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος έχει υπάρξει κομμάτι της κυρίαρχης ελίτ και της κυβέρνησης, αλλά είχε δραπετεύσει από τη χώρα, επέστρεψε από την εξορία την Τετάρτη. Η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε τον προέτρεψε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να δώσει ένα τέλος στην «κουλτούρα της διαφθοράς».

Το τελετουργικό της ορκωμοσίας

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο και οι διοργανωτές είχαν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Ζιμπάμπουε να γίνουν μάρτυρες μίας «ιστορικής ημέρας». Ο Μνανγκάγκουα συνοδευόταν από τη γυναίκα του, ενώ στην τελετή παρευρέθησαν πολλοί ηγέτες της Αφρικής. Μετά τον όρκο ακολούθησε η ομιλία του νέου προέδρου προς το λαό της Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Μουγκάμπε δεν αναμενόταν να παρευρεθεί στην ορκωμοσία. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως ο 93χρονος πρώην πρόεδρος είχε ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία. Το γεγονός όμως της απουσίας του είναι μία υπενθύμιση ότι αυτή δεν είναι μία ομαλή μετάβαση και ότι, παρά την επίσημη δήλωση παραίτησής του, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Σημειωτέον ότι σε αντάλλαγμα δόθηκε στον Μουγκάμπε ασυλία και συνεπώς δεν θα διωχθεί ποινικά για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος προσέφερε «ύψιστη ασφάλεια και ευημερία» στην οικογένεια του Μουγκάμπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης