Η Ρωσίδα ακτιβίστρια Ζόγια Σβέτοβα, που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισκέφθηκε σήμερα τον κρατούμενο στις ρωσικές φυλακές Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ έχει καταδικαστεί με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης σε κάθειρξη 20 ετών, αφού της δόθηκε η σχετική έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτέλεσης Ποινών, η οποία επιτεύχθηκε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεντσόφ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και έχει ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες απεργία πείνας θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθεί, «έχει αδυνατίσει πολύ και αυτό είναι κατανοητό αφού κάνει απεργία πείνας περισσότερο από 90 ημέρες» δήλωσε η Σβέτοβα στο πρακτορείο TASS, μετά την επίσκεψή της στο σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείται ο Σεντσόφ, λέγοντας ότι τον είχε συναντήσει τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον γιατρό των φυλακών, όπως είπε η Σβέτοβα, ο Σεντσόφ έχει αδυνατίσει 11 κιλά, ενώ ο ίδιος της είπε ότι έχασε 17 κιλά.

 Όλεγκ Σεντσόφ

Ο Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ντενζέ, εξηγώντας ότι έχει χάσει 30 κιλά και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική», έπειτα από την τρίμηνη απεργία πείνας.

«Ο Σεντσόφ νοιώθει κάθε μέρα διαφορετικά, ενώ σήμερα δεν ένοιωθε άσχημα» δήλωσε η Σβέτοβα προσθέτοντας ότι «δεν προτίθεται να σταματήσει την απεργία πείνας», «δεν διαμαρτύρεται ούτε για τις συνθήκες κράτησής του, ούτε για τους γιατρούς» , «έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς των φυλακών που τον παρακολουθούν».

«Μου είναι δύσκολο να αξιολογήσω την κατάστασή του –συνέχισε η Σβέτοβα– επειδή δεν είμαι γιατρός, αλλά με βάση τα λεγόμενα του Όλεγκ Σεντσόφ και του γιατρού των φυλακών, ο Όλεγκ Σεντσόφ θεωρεί ότι αυτή την στιγμή η κατάστασή του είναι οριακή, ενώ στην επόμενη φάση μπορεί να γίνει κρίσιμη, ώστε να χρειασθεί να του σώσουν τη ζωή. Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και αυτό στην ουσία είπε και ο γιατρός των φυλακών. Είναι ο γιατρός στον οποίο έχει εμπιστοσύνη ο Σεντσόφ, ο οποίος είναι ικανοποιημένος με την ιατρική βοήθεια που του παρέχουν και δεν επιθυμεί να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο ή σε κάποια άλλη κλινική»

Η Σβέτοβα σε δηλώσεις της στο MBX media είπε ότι «Ο θεράπων γιατρός δεν έκανε καμία πρόβλεψη, αλλά είπε ότι καλό θα ήταν να σταματήσει την απεργία πείνας γιατί μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στα εσωτερικά όργανα» όπως και ότι στην περίπτωση που θα πάθει ακόμη μια κρίση, θα μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής νοσοκομείου.

Προχθές σε άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, περισσότερες από εκατό προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Ελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Βρετανός Κεν Λόουτς και ο Γάλλος Κώστας Γαβράς, απηύθυναν έκκληση για κινητοποίηση «ώστε να μην αφεθεί να πεθάνει» ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης