Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ), ο οποίος αναγνωρίζεται πολιτικά από τη Δύση, ζήτησε τη δημιουργία ασφαλών ζωνών που θα συνοδεύονται από την απαγόρευση αεροπορικών επιδρομών από τον κυβερνητικό στρατό με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εκεχειρίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που προτείνει ο ΟΗΕ.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία παρουσία καθεστωτικών (δυνάμεων) ή πολιτοφυλάκων στην ευρύτερη περιοχή την οποία όρισαν με βάση συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι προτεινόμενες ζώνες ασφαλείας θα καλύψουν τα προπύργια της αντιπολίτευσης γύρω από την πόλη Νταράα, στη νότια Συρία, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου μισού της χώρας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του διεθνούς πλαισίου της Γενεύης, το οποίο καλεί να σχηματιστεί μια μεταβατική αρχή, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να υπάρξουν τοπικές εκεχειρίες αρχής γενομένης από το Χαλέπι στη βόρεια Συρία, όπου οι αντάρτες δέχονται στρατιωτική πίεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Η εκεχειρία στο Χαλέπι θα μπορούσε να αποτελέσει «θεμέλιο» για να ανασταλούν οι εχθροπραξίες και για άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης