Η δολοφονία του 42χρονου οπαδού της Λα Κορούνια, Φρανθίσκο Χοσέ Ρομέρο Ταμποάδα ή απλά «Τζίμι», από ultras (φανατικούς οπαδούς, δηλαδή) της Ατλέτικο στα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Κυριακής έχει παγώσει όλη την Ισπανία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα λάβουν σκληρά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες σκηνές. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού, Μιγκέλ Καρδενάλ, και ο γραμματέας Ασφαλείας του ισπανικού κράτους, Φρανθίσκο Μαρτίνεθ, έδωσαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί προαναγγέλλοντας δράσεις κατά των χούλιγκαν. Ο Καρδενάλ είπε ότι έστειλε επιστολή για άμεση συζήτηση του θέματος στο ισπανικό κοινοβούλιο και πως την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με την ομοσπονδία και τη λίγκα ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια ιδέα που έχουμε είναι να κλείσουμε τα μέρη εκείνα στις εξέδρες που πάνε οι ακραίοι, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Καρδενάλ και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και τους αφήσουμε εκτός γηπέδων. Θα φτιάξουμε μια λίστα με αυτά τα ακραία γκρουπ και θα τα στείλουμε εκτός ποδοσφαίρου». Ανέφερε μάλιστα πως τόσο η Ατλέτικο όσο και η Λα Κορούνια έχουν ζητήσει επισήμως όλα τα στοιχεία των φανατικών που κατά την αστυνομία εμπλέκονται στα συγκεκριμένα επεισόδια ώστε να τους τιμωρήσουν διά βίου από τα γήπεδά τους.

Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ήταν πολύ σκληρός σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα λέγοντας πως «αυτό ήταν το τέλος των ultras στην Ισπανία, τέλειωσαν την Κυριακή». Μένει να δούμε φυσικά αν όλα αυτά θα μείνουν στα λόγια ή θα υπάρχουν πράξεις.

Η ισπανική εφημερίδα «Marca» χαρτογράφησε τα γκρουπ των φανατικών οπαδών και των 20 ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν όπως τα βλέπετε. Υπάρχουν σκληροί, υπάρχουν όμως και απλά φανατικοί με την ομάδα τους οπαδοί. Τα περισσότερα γκρουπ έχουν πολιτική ιδεολογία, κάποια όμως όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια:  Κατερίνα Νινιου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης