Στην αυστηροποίηση της εποπτείας στον κλάδο των τροφίμων που διακινούνται στην Ευρώπη προχωρούν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη του διατροφικού σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας που σόκαρε τους καταναλωτές το 2013. Η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, με τους ελέγχους να πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Euractiv.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το 2013, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι ένας μακρύς κατάλογος ειδών σουπερμάρκετ, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν μοσχαρίσιο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το 2013, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι ένας μακρύς κατάλογος ειδών σουπερμάρκετ, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, στην πραγματικότητα ήταν κρέας αλόγου. Κεφτέδες, λουκάνικα και κατεψυγμένα μπιφτέκια αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Ε.Ε. μετά την αποκάλυψη αυτή. «Τα τρόφιμα στην Ευρώπη πρέπει να είναι ακίνδυνα και ασφαλή» δήλωσε ο Karin Kadenback, σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από την Αυστρία, ο οποίος εισήγαγε τον νόμο κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι καταναλωτές πρέπει να απαλλάσσονται από «απάτες», όπως το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου, ακόμη και αν δεν βλάπτουν απαραίτητα τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε ο Kadenback.


Προστασία καταναλωτών

Ο νέος νόμος, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχει ως στόχο να βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων, την καταπολέμηση της απάτης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην τροφική αλυσίδα. Τα μέτρα, τα οποία προτάθηκαν πρώτη φορά τον Μάιο του 2013, περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα για τις εταιρείες που βρέθηκαν να έχουν εσκεμμένα εξαπατήσει τους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του 2019Επιπλέον, οι εθνικές Αρχές θα κληθούν να παρακολουθούν τη βιομηχανία τροφίμων πιο στενά, συμπεριλαμβανομένων αιφνιδιαστικών ελέγχων σχετικά με το περιεχόμενο και τα πρότυπα. Οι πληροφοριοδότες θα πρέπει, επίσης, να προστατεύονται καλύτερα. Η νομοθεσία καλύπτει το σύνολο της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ζωοτροφών, της βιολογικής παραγωγής, των φυτοφάρμακων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της υγεία, και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του 2019.

Αλογίσιο κρέας

Το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας ξέσπασε όταν η σουηδική εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων «Findus» απέσυρε όλα τα έτοιμα γεύματα με βόειο κρέας από τα σούπερ-μάρκετ, μετά τις δοκιμές, οι οποίες αποκάλυψαν ότι περιείχαν έως και 100% κρέας αλόγου.

Το σκάνδαλο οδήγησε έναν αριθμό μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει ισχυρότερη και πιο διαφανή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων. Η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στην Ε.Ε., ο οποίος απασχολεί πάνω από 48 εκατομμύρια ανθρώπους και η ετήσια αξία του ανέρχεται σε 750 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή η αξία των καλλιεργειών στην Ε.Ε. είναι 205 δις ευρώ ετησίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης