Σταθεροποιητική τάση εμφανίζει η εγχώρια κατανάλωση καφέ τα τελευταία χρόνια, με ορισμένες κατηγορίες αγοράς να καταγράφουν ακόμα και άνοδο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.

Όπως εξηγεί ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, το συγκεκριμένο προϊόν, όντας άμεσα συνυφασμένο με την καθημερινή καταναλωτική κουλτούρα των Ελλήνων, αποδεικνύεται ανθεκτικό στην ύφεση και την υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η τάση αυτή συνδέεται με τη σταδιακή στροφή στην εντός οικίας κατανάλωση, γεγονός που αντισταθμίζει τις απώλειες που υφίσταται ο τομέας της μαζικής εστίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευνοημένη αποδεικνύεται η κατηγορία του καφέ μηχανής και ιδίως ο espresso, ο οποίος σταδιακά ενισχύει το ποσοστό συμμετοχής του στη συνολική αγορά. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η επιτυχημένη προώθηση των μηχανών παρασκευής καφέ για ιδιωτική χρήση που λειτουργούν με κάψουλες σε αρκετά προσιτές τιμές.

Από τη μελέτη προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως η κατηγορία του καφέ για το σπίτι αποτελεί νέα αγορά που μετρά μόλις μία τριετία ζωής, εμφανίζοντας υψηλούς μέχρι στιγμής ρυθμούς ανάπτυξης – άνω του 50% ετησίως. Ενδεικτικά, το 2013 οι πωλήσεις των καψουλών στα super market αυξήθηκαν κατά 40%.

Ενίσχυση εμφανίζει όμως και ο ελληνικός καφές, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης, εκμεταλλευόμενος την τάση των καταναλωτών για ελληνικής προέλευσης προϊόντα. Αντιθέτως, η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και καφέ φίλτρου περιορίζεται, καθώς σημαντικό μέρος της πελατειακής βάσης μετατοπίζεται στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εταιρείες του κλάδου την τελευταία διετία έχουν δώσει προτεραιότητα στον παράγοντα “καινοτομία”, ο οποίος συνίσταται στην εισαγωγή νέων συσκευασιών στην αγορά και στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων με εντονότερα αρώματα και γεύσεις, κυρίως στις κατηγορίες του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανάπτυξη δεικνύει ο τομέας των κλειστών συστημάτων ροφημάτων με κάψουλες, τα οποία αποτελούν μια οικονομική λύση για κατανάλωση στο σπίτι» παρατηρεί ο Χρυσόστομος Κάτσης, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης