Εικόνα βαρυχειμωνιάς, εν μέσω καύσωνα, δίνουν οι καταστηματάρχες, με αφορμή τη σημερινή πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι οι εκπτώσεις «δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν τα δραματικά δεδομένα της αγοράς».

Πάντως, σήμερα, όσοι από τους καταναλωτές αψήφησαν το… κόκκινο στον υδράργυρο και βγήκαν για μια βόλτα σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, συνέκριναν τιμές και προϊόντα, προκειμένου να δουν αν και κατά πόσον τους… παίρνει να προχωρήσουν σε αγορές τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία από τις μεγαλύτερες, αλλά και τις πλέον «τραυματισμένες» από την κρίση αγορές, σε αυτή της Καλλιθέας, τα καταστήματα ήδη από την πρώτη μέρα ξεκίνησαν με εκπτώσεις από 30% έως 60%, αλλά ίσως και λόγω της έντονης ζέστης η κίνηση που παρατηρείται είναι πολύ περιορισμένη και τα καταστήματα σχεδόν άδεια.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ έμποροι τόνισαν ότι δεν περιμένουν και πολλά από τις φετινές θερινές εκπτώσεις. «Οι εκπτώσεις πλέον έχουν χάσει το νόημα και τον ουσιαστικό τους ρόλο από τη στιγμή που εξ ανάγκης όλο τον χρόνο ρίχνουμε από μόνοι μας τις τιμές. Αυτές τώρα έχουν τη μόνη διαφορά ότι τις “κρεμάμε” στη βιτρίνα. Μικρή αξία έχει το 50%, όταν όλο τον χρόνο δουλεύουμε με 25-30%» σημειώνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών ρουχισμού, Χρίστος Μπάρμπας.

Η Μαρία Φραγκάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη ένδυσης, υποστηρίζει: «Δεν περιμένουμε και πολλά από τις εκπτώσεις. Ίσως να υπάρξει μια μικρή αύξηση του τζίρου, αλλά όχι ουσιαστική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και ήδη στο 50%, που ξεκινάμε, όσοι μπήκαν από το πρωί ζητούσαν έκπτωση στην έκπτωση. Εξάλλου, όλη τη χρονιά, για να τα βγάλουμε πέρα, κινούμαστε με προσφορές και μίνι εκπτώσεις. Αλλά, με τα υψηλά ενοίκια που πληρώνουμε, δεν θα αντέξουμε για πολύ ακόμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τους καταναλωτές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, τόνισαν ότι η σημερινή βόλτα είναι διερευνητική και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη, έως ότου τα ποσοστά των εκπτώσεων πέσουν κι άλλο με την πάροδο του χρόνου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι εκπτώσεις είναι πράγματι ευκαιρία για κάποιες αγορές, αλλά και πάλι πολύ περιορισμένες» σημειώνει η Χρυσούλα Π., ενώ η Νικολέττα Κ. τονίζει: «Με 30 ευρώ που έχω επάνω μου, τι να ψωνίσω; Τίποτα δεν αλλάζει. Και 80% να τα μειώσουν, έχω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Εκεί μας κατάντησαν».

Ο κ. Θεόδωρος έκανε την πρώτη αγορά, αλλά, όπως υποστηρίζει, ήταν απαραίτητη. «Πήρα ένα πουκάμισο για τον εγγονό μου που έχει τα γενέθλιά του και ως εδώ. Το γεγονός ότι έχει έκπτωση και το πήρα πιο φτηνά είναι θετικό, αλλά και πάλι, αν ξαναψωνίσω κάτι, θα είναι στο τέλος που θα έχουν ρίξει κι άλλο τις τιμές» λέει.

Η κα Ελπίδα δηλώνει: «Βγήκα απλώς για να δω τις προσφορές και, όταν θα πληρωθώ στο τέλος του μήνα, ίσως ψωνίσω μερικά ρουχαλάκια. Δεν γίνεται αλλιώς πλέον. Μόνο στις εκπτώσεις ψωνίζουμε, αλλά και πάλι με φειδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης