Χρήστος Μαζάνης 

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ιταλικές υγειονομικές Αρχές, εξαιτίας μυδιών από την Ελλάδα στα οποία ανιχνεύεται σαλμονέλα. Ήδη, η γειτονική χώρα την Παρασκευή προχώρησε σε ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RASFF), για τον κίνδυνο παρουσίας σαλμονέλας σε μύδια από την Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρουν πως προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια κατόπιν ελέγχων και ερευνών. Ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ιταλία είχε απευθυνθεί εκ νέου στην RASFF για ανίχνευση Escherichia Coli σε ελληνικά μύδια.

Η παρουσία σαλμονέλας στα μύδια βρέθηκε επίσης στο πρόσφατο παρελθόν και σε ορισμένες ιταλικές μονάδες εκτροφής και συνδέεται με ανεπαρκείς διαδικασίες καθαρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υγειονομικές Αρχές της γειτονικής χώρας συνιστούν προς την αγορά να ελέγχει πάντα την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ στους καταναλωτές να μαγειρεύουν τα μύδια σωστά και να μην τα τρώνε ωμά.

Είναι γεγονός πως οι τελωνειακές Αρχές στο Μπρίντεσι αλλά και στο Μπάρι, έχουν κατασχέσει στο παρελθόν και συνεχίζουν να κατάσχουν μετά από ελέγχους πολλά φορτία μυδιών που προέρχονται από την Ελλάδα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η είδηση περί ακατάλληλων για κατανάλωση μυδιών από την Ελλάδα κάνει ήδη τον γύρο του ιταλικού διαδικτύου, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στους κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι πιθανό πολλές από τις μολυσμένες παρτίδες να έχουν αποσταλεί σε καταστήματα λιανικής, αλλά και σε ιταλικά εστιατόρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης