Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη βρέθηκαν τα δύο δείγματα της εταιρείας ΝΙΚΑΣ της σειράς ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ, που είχαν παρασκευαστεί με βόειο κρέας προέλευσης Ιταλίας και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA αλόγου.

Αυτό ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος επίσης υπογραμμίζει πως τα προϊόντα αυτά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) αποτελεί κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία αλόγων, τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (για παράδειγμα χορηγείται σε άλογα αγώνων και άλογα που προορίζονται ως κατοικίδια ζώα).

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει πως τα τα δύο αυτά δείγματα βρίσκονταν αποθηκευμένα προς καταστροφή, σημειώνει ότι:

Είχε προχωρήσει άμεσα σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς, από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, την 22η Μαρτίου 2013. Τα συγκεκριμένα προϊόντα φυλάσσονταν προς καταστροφή σε ειδικό χώρο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει διακόψει την παραγωγή των προϊόντων αυτών, ταυτόχρονα με την απόσυρση, μέχρις ότου διασφαλιστεί η ποιότητα των εισαγόμενων πρώτων υλών.

Προχώρησε στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNΑ και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων, ώστε να εγγυηθεί με ακόμα αυστηρότερες διαδικασίες και προδιαγραφές την ποιότητα των προϊόντων της.

Η ΝΙΚΑΣ αναφέρει πως το πρόβλημα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και αφορά τις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας των πιστοποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις γραμμές παραγωγής τροφίμων.

Διαβεβαιώνει πως για το λόγο αυτό λαμβάνει κάθε πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων της.

Η εταιρεία ζητάει συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο καταναλωτικό κοινό και τονίζει πως το θέμα δεν αφορά άλλα προϊόντα της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης