Δεν είναι δουλειά του Τύπου να ανοίγει συζητήσεις, πολύ περισσότερο να απαντά σε μια κυβέρνηση. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφεύγει σε γενικούς αφορισμούς κατά του Τύπου με αδιαβάθμητες και ανεπίσημες ανακοινώσεις. Το χθεσινό non paper του Μαξίμου, άλλωστε, αρκούσαν μόλις λίγες ώρες για να απαντηθεί – από την ίδια την πραγματικότητα που, ως συνήθως, εκδικείται.

■ Σχόλιο με αφορμή το κυβερνητικό non paper μου έστειλε ο παλιός συνάδελφος στα «ΝΕΑ» και νυν Α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έβαλε τίτλο «Υπάρχει χρέος στην ενημέρωση…» και ευχαρίστως το δημοσιεύω:

«Το χρέος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση με όρους συνέπειας που στηρίζεται στην είδηση. Το χρέος της πολιτικής είναι να συμβάλλει στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές και όχι με προκάτ κείμενα σε ένα non paper. Η κυβέρνηση, που κατηγορεί δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ότι δεν ενημερώνουν με βάση κανόνες και αρχές δεοντολογίας και καταγγέλλει ότι υπάρχει αντικυβερνητική προπαγάνδα, κάτι έχει ξεχάσει. Η αντιπολίτευση, που μετέρχεται ανάλογες μεθόδους, επιδιώκει απλώς να γίνει κυβέρνηση. Πάντως, μαθήματα δημοσιογραφίας είναι δύσκολο να κάνει η πολιτική. Ούτε να επιβάλει την “ενημέρωση” που υπηρετεί τη δική της εξουσία. Άλλο ζήτημα, όμως, είναι η πληροφορία, άλλο η είδηση. Άλλο θέμα είναι η ενημέρωση και άλλο η επικοινωνία. Και το χρέος της χώρας έχει ως αφετηρία διάφορες πολιτικές… Μερικές, όμως, επαναλαμβάνονται…».

Πηγή: «Μικροπολιτικός» – ΤΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης