Με 353 κύρια άρθρα τους, οι σημαντικότερες αμερικανικές εφημερίδες αποκήρυξαν τον «βρώμικο πόλεμο» του προέδρου εναντίον του αμερικάνικου Τύπου.

Πρωτοστάτησε στην εκστρατεία εναντίον των φραστικών επιθέσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η «Boston Globe», η οποία κάλεσε σε συστράτευση το σύνολο των αμερικανικών ΜΜΕ, όπως δήλωσε η Marjorie Pritchard υπεύθυνη των άρθρων γνώμης της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άρθρο της η βρετανική «Guardian» επισημαίνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επιτίθεται εναντίον των ΜΜΕ, αλλά ο πρώτος που έχει ως πρωταρχικό στόχο πολιτικής του να τα υπονομεύει, ώστε να μην τον παρενοχλούν».

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Boston Globe» καλούσε στις 16 Αυγούστου να δημοσιευθεί κύριο άρθρο για τους κινδύνους από την προεδρική επίθεση εναντίον του Τύπου.

Στην πρόταση αυτή ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εφημερίδες και ιστότοποι συμπεριλαμβανομένων των «New York Times», «Chicago Sun Times», «Philadelphia Inquirer» και «Miami Herald» καθώς και πάρα πολλές λιγότερο γνωστό στο διεθνές κοινό μικρότερες αμερικανικές τοπικές εφημερίδες και ιστότοποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Trump ενέτεινε τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε συγκέντρωση στην Πενσυλβένια, έδειξε προς τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός και τους είπε «Θα μεταδώσετε λοιπόν “fake, fake”, αηδιαστικά νέα».

Θυμίζουμε πως ο Λευκός Οίκος έχει απαγορεύσει την κάλυψη προεδρικών εκδηλώσεων από το CNN «επειδή ρεπόρτερ του δικτύου, του είχε κάνει «δυσάρεστη ερώτηση».

«Η ανεξαρτησία του Τύπου είναι βασική για την διασφάλιση της ελευθερίας» είπε ο Τζον Ανταμς δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως επισήμαινε στο κύριο άρθρο της η «Boston Globe» που το διάνθισε με φράσεις από προηγούμενους προέδρου των ΗΠΑ, «η αντικατάσταση του ελεύθερου Τύπου με απόλυτα ελεγχόμενα από το κράτος, είναι το πρώτο μέλημα οποιουδήποτε διεφθαρμένου καθεστώτος που αναλαμβάνει την εξουσία».

«Η παράδοσή μας στον ελεύθερο Τύπο ως μέρος ζωτικής σημασίας για την δημοκρατία μας, είναι πιο σημαντικό από άλλοτε» ανέφερε ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

»Σήμερα στις ΗΠΑ έχουμε πρόεδρο που έχει μαντρώσει όσα Μέσα δεν υποστηρίζουν απόλυτα την πολιτική του και όπως ο ίδιος λέει την χαρακτηρίζουν ”Εχθρική για το λαό”. Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά ψέματα που έχει πετάξει ο πρόεδρος ως ένα είδος παλιού τσαρλατάνου που πετούσε λάσπη ως ”μαγικό νερό” στον κόσμο. Εδώ και πλέον από δύο αιώνες αυτές οι ιδρυτικές αρχές, έχουν προστατεύσει τους δημοσιογράφους στην πατρίδα και έχουν υπηρετήσει ως μοντέλο για τα άλλα ελεύθερα κράτη. Σήμερα όμως, απειλούνται. Και στέλνουν ανησυχητικά σημάδια στους δεσπότες από την Άγκυρα ως τη Μόσχα, το Πεκίνο και τη Βαγδάτη ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να θεωρούνται ως εσωτερικοί εχθροί».

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης