Μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης εξελίσσεται μία παρά φύση ακολουθία ενεργειών, γεγονότων και μεθοδεύσεων, η οποία συνδέει κατά τεκμήριο διαφορετικά ζητήματα και υποθέσεις, που χαρακτηρίζονται ωστόσο από έναν κοινό παρονομαστή.

Ποια είναι αυτά τα ζητήματα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Μία μεθοδευόμενη διακίνηση δήθεν «πληροφοριών» που αφορούν στην πιθανή εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση των τριών τόνων ηρωίνης με το πλοίο NOOR 1. Στόχος  είναι η αποτροπή εμπλοκής του ονόματος του επιχειρηματία μέσω της υποβάθμισης μέχρι και ακύρωσης των ομολογιών – καταγγελιών του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος υπονοεί πως ο εφοπλιστής Μαρινάκης διαδραμάτισε συγκεκριμένο ρόλο στη διακίνηση του φορτίου.

β) Πολιτικοποίηση του παραπάνω ζητήματος με την εκτόξευση διά επιλεγμένων ΜΜΕ κατηγοριών περί  παρέμβασης πολιτικών προσώπων (δύο υπουργών) στο έργο της Δικαιοσύνης.

γ) Η εμπλοκή της ίδιας της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο με αιφνιδιαστικές ενέργειες, όπως εντολή διερεύνησης της «βασιμότητας των καταγγελιών Γιαννουσάκη περί ασκήσεως πιέσεων προς αυτόν από τον ανακριτή του και την εποπτεύουσα της υπόθεσης εισαγγελέα για να καταθέσει στοιχεία κατά Μαρινάκη». Επίσης, έγινε γνωστό πως η ηγεσία της Δικαιοσύνης προήγαγε και μεταθέτει την εισαγγελέα Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, η οποία προΐσταται των ερευνών για πιθανή εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση NOOR 1. Περιέργως διαπιστώνεται εκ των υστέρων μία ευθυγράμμιση των παραπάνω ενεργειών με το πνεύμα των καθοδηγούμενων δημοσιευμάτων, τα οποία τις τελευταίες ημέρες διοχετεύονται από συγκεκριμένο κέντρο διαχείρισης πληροφοριών.

δ) Το εγχείρημα συγκρότησης από την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα από τον ίδιο τον ηγετικό πυρήνα της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενός δεύτερου ισχυρού μιντιακού πόλου, πλάι στον ήδη υπάρχοντα, τον Όμιλο Αλαφούζο δηλαδή. Πρόκειται για πολιτικό project που μεθοδεύτηκε με την αγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από τον Όμιλο Μαρινάκη και το οποίο εξελίσσεται σε μείζονα επιχείρηση οικοδόμησης άμεσων σχέσεων διαπλοκής μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των δύο αυτών συγκροτημάτων Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ε) Η διαμόρφωση σεναρίου επιβολής «αγανακτισμένης εναλλακτικής πρότασης» με την υιοθέτηση του project «Παραιτηθείτε», πίσω από το οποίο κινούνται συγκεκριμένα πρόσωπα που ανήκουν στους άμεσους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόσωπα που δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το κομματικό σώμα αλλά και τον Καραμανλικό πυρήνα της Πειραιώς. Βεβαίως, τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τους εμπλεκομένους σε αυτήν την υπόθεση μετά το φιάσκο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και της άρνησης της κοινωνίας πολιτών να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αριβίστικες δραστηριότητες.

Η δύσκολη εξίσωση και η ακολουθία της υπονόμευσης

Πώς συνδέονται αυτά τα κατά τεκμήριο διαφορετικά ζητήματα; Υφίσταται ένας κοινός οδικός χάρτης που συνδέει κοινά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.

Η επιλογή Μαρινάκη για τη συγκρότηση δεύτερου, φιλικού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιντιακού πόλου ήταν μία κίνηση συνειδητή. Δεν σχεδιάστηκε την τελευταία στιγμή. Οι σχέσεις του εφοπλιστή με την πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη είναι και παλαιά και συστηματική. Από την εποχή του πατριάρχη της οικογένειας Μαρινάκη. Ο ίδιος ο εφοπλιστής επιχείρησε προ έτους να εισέλθει στο τοπίο των ΜΜΕ συμμετέχοντας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος κατέληξε σε φιάσκο. Ήταν, δε, αυτός που «χτύπησε» τον διαγωνισμό με το υψηλότερο τίμημα. Δεν ανέμενε, ωστόσο, τις εξελίξεις. Αμέσως συνεργάστηκε με τους γνωστούς τηλεοπτικούς παραγωγούς, τους αδελφούς Ελαμτζόγλου, και εγκαταστάθηκε στις υποδομές της Παιανίας (πρώην MEGA). Άρχισε, δε, να σχεδιάζεται και ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός τηλεοπτικής παραγωγής. Έναν χρόνο αργότερα ο Όμιλος Μαρινάκη πλειοδοτεί στην εκποίηση του ΔΟΛ. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκποίηση στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ήταν πλέον σαφές ότι πίσω από τις επιχειρηματικές ενέργειες του Βαγγέλη Μαρινάκη αναδυόταν η «σκιά» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλιστα ασκούσε συστηματικές πιέσεις και σε άλλους επιχειρηματίες του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου. Όπως στον ιδιοκτήτη της εταιρείας Chipita.

Την ίδια περίοδο διαφαίνεται και η μεταστροφή του συγκροτήματος Αλαφούζου ως προς τη συμπεριφορά του έναντι του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρώην συνεταίρου του Γιάννη Αλαφούζου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η παλαιά αντιπαλότητα δίνει τη θέση της στην ανοχή, για να καταλήξει στη συνενοχή. Το στοιχείο που τους ενώνει είναι η αναδυόμενη νέα διαπλοκή, με χαρακτηριστικά ανατολικού τύπου ολιγαρχίας. Ποδόσφαιρο, εφοπλισμός, Media, πολιτική επιρροή. Το τετράγωνο της σύγχρονης πολιτικής διαπλοκής. Κοινός παρονομαστής η ηγετική ομάδα της οδού Πειραιώς, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις συσφίγγονται. Ο Γιάννης Αλαφούζος αναλαμβάνει καθήκοντα μελλοντικού κουμπάρου στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη και της προστατευόμενής του Σίας Κοσιώνη. Στην κατοικία του στη Σαντορίνη θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο μέρος του μυστηρίου. Το στοίχημα «Μητσοτάκης» είναι ισχυρότερο ακόμη και από το στοίχημα «Παναθηναϊκός». Ενδεχομένως και για τον Μαρινάκη να ισχύσει το ίδιο για τον «Ολυμπιακό» μετά την απόκτηση της εγγλέζικης ομάδας. «Σαπάκια» υπό μετεγγραφή στην ομάδα του Πειραιά, αντίο του Μπεργκ στην ομάδα του ΠΑΟ. Υπάρχει πια μείζον ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο πολιτικό παρασκήνιο. Όπως η επιβολή εξωθεσμικά κοινοβουλευτικής ανατροπής με την υιοθέτηση του σεναρίου συγκρότησης οικουμενικής εκδοχής της διακυβέρνησης της χώρας. Φθάνουμε στα σενάρια τύπου «Παραιτηθείτε». Η ανοησία είναι ανίκητη, αλλά και η δίψα για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι άσβηστη.

Ασύμμετρες επιπτώσεις από την υπόθεση NOOR 1

Όταν ο κύκλος των αποκαλύψεων άρχισε να κλείνει και ο ισοβίτης Γιαννουσάκης από τις φυλακές Αυλώνα αποφάσιζε να ανοίξει το στόμα του, κάτι άρχισε να κινείται στο περιβάλλον του Ομίλου συμφερόντων Μαρινάκη στον Πειραιά. Ο Γιαννουσάκης σε συνομιλίες με τον Μάκη Τρινταφυλλόπουλο που έχουν δημοσιευθεί υπονόησε ξεκάθαρα πως υπάρχει εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση της μεταφοράς των τριών τόνων ηρωίνης. Έδωσε και στοιχεία για εμπλοκή της πλευράς του εφοπλιστή σε υπόθεση παράνομης διακίνησης καυσίμων αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Συνομιλίες και στοιχεία κοινοποιήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Όχι τυχαία. Ο Γιαννουσάκης είχε θέσει θέμα δικής του ασφάλειας στις φυλακές, αλλά και ζήτημα ασφάλειας της οικογενείας του. Είχε ενδείξεις παρακολούθησης της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας εντός φυλακής καθώς και ενδείξεις παρακολούθησης του παιδιού του στο σχολείο. Ζήτησε προστασία. Αυτό το αίτημα μετέφερε στους υπουργούς Κοντονή και Καμμένο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ως όφειλε. Ο Γιαννουσάκης θα μπορούσε πλέον να καταθέσει στον ανακριτή όλη την αλήθεια υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Τι πιο φυσιολογικό και λογικό. Σε αυτό το ζήτημα παρενέβησαν και οι δύο υπουργοί. Το θέμα ασφάλειας του μάρτυρα και της οικογενείας του. Αιφνιδίως μετά το Πάσχα ο Γιαννουσάκης αλλάζει ρότα. Μηνύει ανακριτή και εισαγγελέα. Αλλάζει τροπάριο. Ο φόβος του είναι έκδηλος.

Έναν μήνα αργότερα το zougla.gr δημοσιεύει τις συνομιλίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον Γιαννουσάκη. Ό,τι επιπλέον αποκαλύπτει ο ισοβίτης στον δημοσιογράφο κοινοποιείται στη Δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται δημοσιεύματα κατ’ επιλογή σε διάφορα ΜΜΕ. Αρχής γενομένης με την αναθεωρητική συνέντευξη Γιαννουσάκη στη «Real News». Έπονται δημοσιεύματα σε λαθρόβια έντυπα. Η δουλειά να γίνεται.

Τα συστημικά ΜΜΕ υιοθετούν τη λαθρο-δημοσιογραφία. Την κάνουν σημαία τους. Ο κοινός οδικός χάρτης με τον κοινό παρονομαστή που αναφέρθηκε παραπάνω εμφανίζεται σε πλήρη διάταξη. Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ευθυγραμμίζονται. Πρέπει να «προστατευθεί η νέα διαπλοκή», αφού λειτουργεί ως ατμομηχανή πολιτικών εξελίξεων. Ζητείται ελπίς, αλλά Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει τον δικό τους οδικό χάρτη. Μία ευρύτερη συμμαχία ετερώνυμων συμφερόντων αρχίζει να σκιαγραφείται. Το βράδυ πριν από την εκποίηση του ΔΟΛ στο Χίλτον εμφανίστηκαν δημόσια ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Τζίγκερ. Τυχαίο; Στο Χίλτον; Δημόσια; ΔΟΛοπλοκία; Μαζί μετρούν 56% του MEGA.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στο υπουργικό συμβούλιο πως «η Δικαιοσύνη θα αφεθεί να διαλευκάνει την υπόθεση NOOR 1» .Την ίδια ώρα το διαδίκτυο μετέδιδε την είδηση πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου για την κατά δημοσιεύματα εμπλοκή του στην υπόθεση Γιαννουσάκη. Είναι σαφές πως στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση του ναρκοπλοίου συμπλέει με τις πολιτικές τακτικές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης