Με τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή του Αναστάσιου Πάλλη, εφοπλιστή κατά δήλωση του και εξαιρετικά «κινητικού» παράγοντα κατά τις αποκαλυπτικές αναφορές στο άτομο του, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο, αναμένεται να αποκτήσει ο Αναστάσιος Πάλλης θα είναι της τάξης του 40%. Άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εν λόγω εφημερίδας ξεκαθαρίζει ορισμένα βασικά πράγματα. Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής:

«Η εταιρεία “Πρώτο Θέμα” ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμμετέχει ο εφοπλιστής κ. Αναστάσιος Πάλλης ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τον όμιλο Ρέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της “Πρώτο Θέμα Α.Ε.” προκύπτει συμμετοχή των νέων μετόχων κατά 40% στο ποσοστό της εταιρείας.

Η αύξηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της εφημερίδος, ενώ έτσι συνεχίζει να διατηρείται η απόλυτη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Το 60% κατέχουν οι δημοσιογράφοι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εφοπλιστής, Βίκτωρας ΡέστηςΟ Αναστάσιος Πάλλης φέρεται να είναι σημαντικός συνεργάτης του Βίκτωρα Ρέστη, σημαντικού οικονομικού παράγοντα, εφοπλιστή και τα τελευταία χρόνια έντονα δραστηριοποιούμενου στο χώρο του τύπου μέσω του πακέτου μετοχών που ελέγχει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμούMTV και τον έλεγχο μέχρι πρότινος του πλειοψηφικού πακέτου του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα FM.

Ορισμένα δημοσιεύματα επιμένουν πώς ο Αναστάσιος Πάλλης είναι απλά front man και πώς πίσω από την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επί της ουσίας κρύβεται ο κ. Βίκτωρα Ρέστης. Ο κ. Ρέστης άλλωστε είναι και επίτιμος πρόεδρος του P.A.L.I.S Foundation σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι φυσικά ο κ. Αναστάσιος Πάλλης. Άλλωστε και στην ίδια την ανακοίνωση της εταιρείας «Πρώτο Θέμα» προβάλλεται εξ αρχής η άμεση σχέση του Αναστάσιου Πάλλη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη.

Ο εφοπλιστής, Βαγγέλης ΜαρινάκηςΤο ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» εδώ και καιρό συνδιαλέγεται με οικονομικούς παράγοντες προκειμένου να επιλύσει τα μείζονα οικονομικά προβλήματα που την απασχολούν είναι γνωστό στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Στα πλαίσια αυτά διακινήθηκε προσφάτως η πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση μεριδίου στην εφημερίδα από τον, επίσης, εφοπλιστή, μέτοχο στο Συγκρότημα Αλαφούζου και πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτή η υπόθεση δεν τελεσφόρησε προφανώς.

Ποιος όμως είναι ο Αναστάσιος Πάλλης; Οι πληροφορίες καταλήγουν όλες στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα άτομο, η πορεία του οποίου γεννά ερωτήματα. Πλείστα όσα ερωτήματα.
Το 2008 δημοσιεύεται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» μία ενδελεχής έρευνα του επιχειρηματικού και όχι μόνον, οδοιπορικού του Αναστασίου Πάλλη. Το δημοσίευμα αυτό ουδέποτε έτυχε διάψευσης ούτε και κινήθηκε καμία νομική διαδικασία κατά της εφημερίδας που το δημοσίευσε. Το περιεχόμενο αυτού του δημοσιεύματος είναι όντως απολαυστικό και αναπαράγεται παρακάτω επακριβώς.

Ποντίκι 23.10.2008

«Αυτές οι ιστορίες με τις μοναστηριακές περιουσίες (εντός και εκτός εισαγωγικών) είναι απίστευτες. Κυρίως όμως φαίνεται ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλοσυνδεόμενες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις περιπτώσεις των Μονών Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος και Τοπλού στη Σητεία του νομού Λασιθίου της Κρήτης. Οι δύο αυτές μονές, οι οποίες πρωταγωνιστούν σε ισάριθμα μεγάλα σκάνδαλα παρανομιών με επίκεντρο τη δημόσια γη, συνδέονται με μια… ροζ γραμμή. Όχι, μην πάει ο νους σας σε σεξουαλικής υφής σκάνδαλα, τα οποία άλλωστε ποτέ δεν μας ενδιέφεραν… …ως «Π». Λίγο παρακάτω θα καταλάβετε τι ακριβώς είναι… ροζ σ’ αυτή την υπόθεση.

Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με πρόσωπο» τη Δευτέρα το βράδυ στο Alter είδαν ότι τις δυο μονές συνδέει ένα πρόσωπο, για το οποίο λίγα πράγματα ειπώθηκαν – ίσως και λόγω χρόνου. Εμείς όμως είχαμε ήδη στο χέρι ένα προφίλ αυτού του συνδετικού κρίκου, με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κατ’ αρχάς πρόκειται για τον Αναστάσιο Πάλλη, 38 ετών, ο οποίος δηλώνει εφοπλιστής, με πολυσχιδή προσωπικότητα και επιχειρηματική δράση, που προέρχεται – με ομολογουμένως ασυγκράτητο καλπασμό – από το οικονομικό… πουθενά. Άλλωστε τον Ιούνιο του 1998 παραιτήθηκε από τον Στρατό, και συγκεκριμένα από την Αεροπορία, στην οποία είχε καταταγεί ως επαγγελματίας υπαξιωματικός πενταετούς υποχρέωσης.

Οι επιστολές του Εφραίμ

Την περίοδο εκείνη χρονολογείται η πρώτη επαφή του με τον ηγούμενο του Βατοπεδίου Εφραίμ και εκεί, όπως πιθανολογούν οι άσπονδοι φίλοι του, βρίσκει το εφαλτήριο για την έφοδο στον ουρανό της ευμάρειας. Τι είδους ρόλο μπορεί να έπαιξε σε αυτή την εκτόξευση ο «καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπεδίου» Εφραίμ;

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτης ΕφραίμΕπιστολή του τελευταίου προς τον ανερχόμενο επιχειρηματία με ημερομηνία 18/31η Δεκεμβρίου 1998 (σύμφωνα με το νέο και το παλαιό ημερολόγιο), την οποία διάβασε και ο Ν. Χατζηνικολάου στην εκπομπή του, αναφέρει:

«Διά του παρόντος ιεροσφραγίστου και ενυπογράφου Μοναστηριακού ημών Γράμματος προαγόμεθα ίνα εκφράσωμεν Υμίν τας θερμοτάτας ημών ευχαριστίας επί τη ευστόχω προωθήσει των ανατεθεισών τη Υμετέρα Εντιμότητι οικονομολογικών και διαχειριστικών υποθέσεων της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής».

Σε άλλο σημείο αναγράφονται τα ακόλουθα: «Εκφράζοντες την πεποίθησιν ότι Θεία Προνοία συνεργαζόμεθα μετά της Υμετέρας Εντιμότητος ως Οικονομικού Συμβούλου της Ιεράς Ημών Μονής, είμεθα βέβαιοι ότι θέλετε ανταποκριθή αισίως και μέχρι τέλους εις τας ανατεθείσας Υμίν υποθέσεις της μονής μας».

Οι άσπονδοι φίλοι του 38χρονου πλοιοκτήτη υποστηρίζουν ότι η επιστολή αφορούσε τη διαπραγμάτευση με τράπεζες για κατάθεση με ελεγχόμενο επιτόκιο περίπου 6,5 δισ. δραχμών της μονής. Ο ίδιος διατείνεται ότι την απέσπασε ως συστατική επιστολή ιδιαίτερου βάρους, για να τη χρησιμοποιήσει σε κοσμικές δουλειές, ενώ δέχεται ότι μεσολάβησε σε τράπεζες, πλην όμως ανεπιτυχώς, για την έκδοση βιβλίων της μονής.

Το ίδιο διάστημα αναφέρεται ότι υπάρχει επιστολή του Εφραίμ σε διευθυντές τραπεζών, στην οποία κατονομάζει τον ηλικίας 28 χρόνων τότε νεαρό ως διαχειριστή των οικονομικών της Μονής Βατοπεδίου.

Το σκάνδαλο της Κρήτης

Μερικά χρόνια νωρίτερα από την επιστολή αυτή, το 1991, αρχίζει να συντίθεται στην άλλη γωνιά της… μοναστηριακής Ελλάδας το περιώνυμο σκάνδαλο της Μονής Τοπλού, στη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας, όπως ανεξίτηλα θα θυμάστε, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τότε η μονή αποφασίζει να μεταβιβάσει σε ίδρυμα, που καλείται «Παναγία η Ακρωτηριανή», μια έκταση 25.913 στρεμμάτων. Η μονή αυτή έχει έναν ηγούμενο, τον αδελφό Φιλόθεο, ο οποίος είναι και ο μοναχός, με έναν βοηθό καντηλανάφτη.

Παναγία η ΑκρωτηριανήΗ έκταση αυτή, με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, είναι γεμάτη με κηρυγμένους και ακήρυχτους αρχαιολογικούς χώρους όλων των εποχών (σημαντικότερη από αυτούς η αρχαία Ίτανος) και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος με σημαντικότερο το Φοινικοδάσος Βάι και τις παρακείμενες σε αυτό παραλίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Και για να μην απορείτε, σχεδόν ολόκληρη η χερσόνησος Κάβο Σίδερο, το βορειοανατολικό δηλαδή άκρο της Κρήτης, περιήλθε στη Μονή Τοπλού τον 18ο αιώνα με… σουλτανικό φιρμάνι.

Η μονή λοιπόν δώρισε στο ίδρυμα περίπου 26.000 στρέμματα με συμβόλαιο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 1991, αλλά επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού μέχρι τότε δεν είχε γίνει ούτε καν η… σύσταση του ιδρύματος στο οποίο εκχωρήθηκε η έκταση!

Χρειάστηκε δεύτερη θεραπευτική επανάληψη του συμβολαίου 7 χρόνια αργότερα (το σωτήριον έτος 1998 δηλαδή), μήπως και καταστεί νόμιμο εκ των υστέρων, αφού δεν είχε δοθεί η προαπαιτούμενη άδεια του νομάρχη για τη μεταβίβαση της μοναστηριακής περιουσίας.

Ο νομάρχης Λασιθίου παραλαμβάνει αίτημα από την αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τουριστικά τις εκτάσεις, και το Ίδρυμα της Παναγίας της Ακρωτηριανής να εγκρίνει τη μεταβίβαση.

Το αίτημα υποβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1998 και, με μία ταχύτητα και αποτελεσματικότητα εκπληκτική για τον κρατικό μηχανισμό, δίνεται η άδεια για τη μεταβίβαση από τη μονή στο ίδρυμα την ίδια μέρα (22.9.98), κατά κατάφωρη παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τη Δασική, την Αρχαιολογική και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προφανέστατα αγνοήθηκαν.

Ο προσοδοφόρος αυτός τόπος παραχωρήθηκε με τη μέθοδο του νοσφισμού για 80 χρόνια από τη Μονή Τοπλού στην Loyalward για να κατασκευάσει ένα θηριώδες τουριστικό θέρετρο με 3 γήπεδα γκολφ, με περισσότερο γρασίδι από όσο έχουν 600 γήπεδα ποδοσφαίρου, 7.000 κλίνες και 730 πισίνες στην πιο άνυδρη περιοχή της Ευρώπης.

Για το σκάνδαλο αυτό έχουν γραφτεί κατά καιρούς πάρα πολλά (και από το «Π»), αλλά η πιο επίσημη πολιτική καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο σε συνέντευξη Τύπου φέτος, στις 24 Σεπτεμβρίου. Τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που έγιναν απροκάλυπτα ή παρασκηνιακά αποκάλυψε με εκτεταμένη νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση ο δικηγόρος Αθηνών Φειδίας Κοντεμενιώτης, ύστερα από παράκληση από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας

Πάλι ο… Πάλλης

Θα αναρωτιέστε τώρα πού συναντιούνται οι δύο υποθέσεις. Σωστά μαντέψατε. Μέτοχος της Loyalward είναι ο πλοιοκτήτης μας, ο οποίος την περίοδο των διαπραγματεύσεων του αδελφού Φιλόθεου ήταν διαρκώς στο πλευρό των άγγλων, με απροσδιόριστο όμως ρόλο, αν και, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Χατζηνικολάου, ήταν μέτοχος της αγγλικής εταιρείας.

Ο ίδιος ο Πάλλης υποστηρίζει ότι είναι απλός μέτοχος, με καμία διοικητική ή δικαιοδοτική αρμοδιότητα που να θεμελιώνει έμπρακτη και καθοριστική ανάμιξη στη διαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά την εκεί παρουσία του, ούτε την αμφισβητεί ούτε επιχειρεί να την αιτιολογήσει.

Κάποιοι διατείνονται πως είχε αποφασιστικής σημασίας ρόλο σε αυτή την υπόθεση, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολύ πιο οργανωμένης έρευνας.

Τον διώκει ο ΟΤΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης ΒουρλούμηςΑπ’ όσα καταμαρτυρούν διάφοροι στον Πάλλη, πολλά ίσως είναι φήμες. Όμως δεν αποτελεί φήμη η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στις 8 Δεκεμβρίου 2005 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) εις βάρος του 38χρονου εφοπλιστή.

Ο λόγος; Ότι εμφανίστηκε ως πρόξενος του Σάο Τόμε, ενός μικρού νησιωτικού κράτους που βρίσκεται ανοιχτά της Γκαμπόν στη δυτική Αφρική, και με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη υπεράκτιας εταιρείας, εξειδικευμένης στις τηλεπικοινωνίες, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, δήλωσε δεύτερος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του Σάο Τόμε.

Το Σάο ΤόμεΤον Ιούλιο του 2004 υπογράφτηκε τριμερής σύμβαση ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ Globe S.A.», τη δική του εταιρεία και μία κυπριακή εταιρεία – φάντασμα για τη δρομολόγηση στην κυπριακή off shore τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται στην Ελλάδα με προορισμό το Σάο Τόμε και παραλήπτη την εταιρεία του πλοιοκτήτη.

Όπως όμως διαπιστώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, έπειτα από καταγγελία της επίσημης τηλεφωνικής εταιρείας του Σάο Τόμε, γινόταν συστηματική χρήση μη εκχωρημένου αριθμοδοτικού φάσματος με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις πελατών του ΟΤΕ που είναι χρήστες του Ίντερνετ. Επρόκειτο για μια τηλεπικοινωνιακή απάτη που είναι διεθνώς γνωστή ως «απάτη των dialers». Στη διάρκεια της πλοήγησης ενός χρήστη στο διαδίκτυο εγκαθίσταται στον υπολογιστή του ο dialer, ο οποίος πραγματοποιεί διεθνείς κλήσεις σε προορισμούς υψηλής χρέωσης. «Ροζ» κλήσεις δηλαδή.

Απόρροια αυτής της απάτης ήταν ο ΟΤΕ να αποζημιώσει με ποσό 3.069.383,35 ευρώ τους πελάτες του, στους οποίους έγιναν χωρίς να ευθύνονται οι υψηλές χρεώσεις, ενώ ισόποσο κεφάλαιο καταβλήθηκε στην κυπριακή εταιρεία σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης που υπέγραψε έναν χρόνο νωρίτερα η «ΟΤΕ Globe S.A.».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κύκλος της σχετικής έρευνας τείνει να κλείσει και επίκεινται διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ έρευνα εις βάρος του πλοιοκτήτη φέρεται ότι γίνεται και από την αρμόδια επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος.

Μυστηριώδεις φήμες

Στον Αναστάσιο Πάλλη καταλογίζουν ότι σχετίζεται με πρώην και νυν αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και πράκτορες της ΕΥΠ και στελέχωσαν κάποτε το γραφείο που χειρίστηκε στα εκκλησιαστικά θέματα τον (άκουσον – άκουσον) θεοσεβέστατο Απόστολο Βαβύλη!

Ακόμη του καταμαρτυρούν ότι, όπως και ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, προσπάθησε να κάνει εισαγωγή θωρακισμένων αυτοκινήτων για χρηματαποστολές, αλλά και όπλων, εκμεταλλευόμενος τον βαθμό διείσδυσής του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και επικαλούμενος την ιδιότητα του οικονομικού διαχειριστή της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Δεδομένου ότι όλα αυτά παραμένουν σε ένα επίπεδο φημών, χωρίς ποτέ να έχει αποδειχτεί κάτι συγκεκριμένο, ο πλοιοκτήτης φυσικά αρνείται ότι συνέβησαν τα παραπάνω και αποδίδει τις φήμες σε σκληρά χτυπήματα κάτω από τη μέση εκ μέρους ανταγωνιστών του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εν γένει δράση του συνοδεύεται από μυστήριο…

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας διατηρεί στον Πειραιά γραφεία υπεράκτιας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα τη Λιβερία εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του ειδικού άρθρου 89, το οποίο προβλέπει υποχρέωση ετήσιας εισαγωγής συναλλάγματος τουλάχιστον 50.000 δολαρίων προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία.

Υψηλές διασυνδέσεις

Το γραφείο ανοίχτηκε το 2006, καθώς πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή του αναγκαίου ποσού, όμως το 2007 και το 2008 δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να γίνει εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος για κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και σφράγισμα του γραφείου.

Η εισήγηση διαβιβάστηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου, όπως τουλάχιστον φημολογείται, υπήρξε παρέμβαση τότε υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχική κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, με ανάμιξη στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, ο οποίος τώρα παρέχει τις νομικές γνώσεις του στον… πλοιοκτήτη μας! Είπατε κάτι περί διαπλοκής;

Σημειώστε ακόμη ότι ο Πάλλης είναι μέλος στο Δ.Σ. μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία μετονομάστηκε πριν από λίγα χρόνια εξ αιτίας των κλυδωνισμών που δέχτηκε για λόγους οικονομικούς, αλλά και από μία αυτοκτονία.

Φυσικά δεν παρέλειψε να γίνει μέτοχος και στη μετεξέλιξη της Loyalward Ltd, την αγγλική εταιρεία ΜΙΝΟΑΝ, που από ένα σημείο και μετά παρουσιάζεται ως μητρική εταιρεία μιας αλυσίδας εταιρειών-φαντάσματα, αλλά αυτή πλέον διαχειρίζεται τα επενδυτικά προγράμματα που… φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο».

Εφοπλιστής κατά δήλωση του

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η έρευνα ωστόσο στο κόσμο των ναυτιλιακών εταιρειών στον Πειραιά είναι επίσης αποκαλυπτική. Ο κ. Αναστάσιος Πάλλης δεν είναι εφοπλιστής με την τρέχουσα έννοια. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο σημαντικό στόλο. Αντίθετα φαίνεται να συμμετέχει σε διάφορα επιχειρηματικά σύνολα λειτουργώντας ως παρένθετο πρόσωπο σύμφωνα με τις κατηγορηματικές δηλώσεις γνωστών και έμπειρων ναυτιλιακών παραγόντων στο μεγάλο λιμάνι.

Προκύπτει εν κατακλείδι ένα ερώτημα το οποίο και τίθεται παραφράζοντας τον πασίγνωστο στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου: «Τι γυρεύει ένας Αναστάσης στον κόσμο του Τύπου;». Το ερώτημα γίνεται ακόμη ποιο σύνθετο αν κανείς αναλογιστεί πώς ο φερόμενος ως πραγματικός επενδυτής, ο κ. Βίκτωρας Ρέστης, εισέρχεται στο κόσμο του Τύπου και των Media με πλάγιους τρόπους. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς θα έπρεπε, αν όχι να προβληματίσει, τουλάχιστον να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου.

Βήμα..Βήμα στο Θέμα

Οι δημοσιογράφοι, Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος ΚαραμήτσοςΟι δημοσιογράφοι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος που κατέχουν το υπόλοιπο 60% μάλλον «ανακουφίστηκαν» από την εξέλιξη, την οποία προετοίμαζαν πολύ καιρό (και μάλιστα με τη συνδρομή δημοσιογράφου που μεταγράφηκε προς μερικούς μήνες στην εφημερίδα) και δήλωσαν ότι έτσι συνεχίζει να διατηρείται η απόλυτη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Η «βιτρίνα» του κυρίου Πάλλη επιτρέπει στον Βίκτωρα Ρέστη να διατηρήσει την ανωνυμία του σε μία περίοδο που οι σχέσεις του με τον ΔΟΛ (του οποίου κατέχει το 17,57% των μετοχών) και τον Σταύρο Ψυχάρη είναι ευαίσθητες, ή όπως λέγεται τεταμένες. Μόλις πριν από λίγο καιρό ο Ρέστης αποσύρθηκε από το Βήμα FM -όπου προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις- ενώ από το περασμένο καλοκαίρι, έχει ανακοινωθεί και αναμένεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ, για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν τον οργανισμό εξ αιτίας του υψηλού δανεισμού. Προβλήματα που στα τέλη του 2010 οδήγησαν στο κλείσιμο του καθημερινού «Βήματος», και δεκάδες απολύσεις. Τώρα, η εξέλιξη με το «Θέμα» περιπλέκει τα πράγματα, καθώς ο Ρέστης, ενώ είναι μέτοχος του ΔΟΛ, συμπράττει με τον αντίπαλο του Ψυχάρη, Θέμο Αναστασιάδη, και ενισχύει με ρευστότητα το «Θέμα».

Ο Β. Ρέστης ήταν ο άνθρωπος που είχε αγοράσει τον ραδιοφωνικό σταθμό από την οικογένεια Αγγελοπούλου και τον είχε προσφέρει έναντι τιμήματος στον ΔΟΛ. Όσο για το ποια θα είναι η τελική του στάση, μερικές πηγές επιμένουν ότι θα κρατήσει τις συμμετοχές και στις δύο πλευρές…

Από την άλλη πλευρά το «Πρώτο Θέμα» μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κυριακάτικο Τύπο παραμένοντας στην πρώτη πεντάδα των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά η ρήξη των σχέσεων Αναστασιάδη Καραμήτσου, με τον Γεώργιο Μπόμπολα που ήταν και ο βασικός χορηγός της εφημερίδας, οδήγησε τον Πήγασο σε αποεπένδυση, και την εφημερίδα σε περιπέτειες. Οι πωλήσεις της εταιρείας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δημοσιευμένο ισολογισμό (του 2009), ανέρχονται σε 53,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία παρουσίασε καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 697 χιλιάδων ευρώ στην υπό εξέταση χρήση. Όμως, το 2010, τα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει άρδην λόγω την πτώσης των πωλήσεων (μεσοσταθμικά από τα 200.000 στα 120.000 φύλλα) και κυρίως της πτώσης του διαφημιστικού εσόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης