Του Κώστα Ιερίδη

Την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης για το ιστορικό συγκρότημα Λαμπράκη με στόχο την αποπληρωμή, όσο το δυνατόν περισσότερων δανειακών υποχρεώσεων, ζητούν οι τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αιτούνται να τεθεί ο ΔΟΛ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, σύμφωνα με το άρθρο 106ια του Νόμου 3588/2007.

Η διαδικασία

Η ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάθεση αίτησης προς το αρμόδιο δικαστήριο για την έγκριση του προτεινόμενου ως ειδικού εκκαθαριστή, την αποδοχή του έργου του με την υποβολή έκθεσης που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την πορεία και τη λειτουργία της εταιρείας σε εκκαθάριση.

Με την έγκριση των παραπάνω, ο ειδικός εκκαθαριστής εγκαθίσταται στη διοίκηση της εταιρείας εφαρμόζοντας το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που προβλέπονται στην έκθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει, δηλαδή, αφότου οριστεί ειδικός εκκαθαριστής, να συνταχθεί το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ειδικής εκκαθάρισης. Τελευταίο και κρισιμότερο στάδιο είναι η έγκριση από τη Δικαιοσύνη του σχεδίου εκκαθάρισης.

​Θα πρέπει αφότου οριστεί ειδικός εκκαθαριστής, να συνταχθεί το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ειδικής εκκαθάρισης
Πρακτικά, η επιλογή για εκκαθάριση σε λειτουργία σημαίνει ότι τελείωσε η περίοδος ανοχής από τις τράπεζες, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να κρατούν στη ζωή με «μηχανική υποστήριξη» δανειακά «κόκκινες» επιχειρήσεις.

Και αυτό όταν οι εν λόγω επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, με τους ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να συνδράμουν με ίδια κεφάλαια την όποια προσπάθεια αναδιάρθρωσής τους.

Η σκληρή αυτή τακτική των τραπεζών προς επιχειρήσεις-«ζόμπι» σχετίζεται και με τη δέσμευση (των τραπεζών) προς τον SSM για μέση μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% στην τριετία 2017-2019.

Ο ΔΟΛ έχει δάνεια άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ η μόνη λύση για να κρατηθεί εν ζωή και να αποπληρώνει σταδιακά, σε μεγάλο βάθος χρόνου, τα δάνειά του, είναι να βρεθεί επενδυτής, με τη φημολογία να συγκαταλέγει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ως έναν από τους ενδιαφερόμενους «λευκούς ιππότες» της εταιρείας.

Το ζητούμενο ακόμη είναι να καλυφθεί η χρηματοδότηση του ΔΟΛ, κατά το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι, δηλαδή, να ευρεθεί επενδυτής, ώστε η εταιρεία να παραμείνει σε λειτουργία και τα περιουσιακά στοιχεία της να μην απαξιωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης